«Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και για μένα να προσφέρω κάτι», δηλώνει η Τζένιφερ Χάλερ, πρώτη υγιής εθελόντρια της κλινικής δοκιμής για το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Η Τζένιφερ έλαβε τη Δευτέρα 16-3 την πρώτη πειραματική δόση, και προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις καθώς ανέμενε τον εμβολιασμό.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας «Kaiser Permanente Washington» στο Σιάτλ, και περιλαμβάνει 45 νέους, υγιείς εθελοντές, στους οποίους θα χορηγηθούν δόσεις του εμβολίου ,σε μια διαδικασία με έκδηλη την αγωνία όλων των επιστημόνων σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Η Χάλερ έφυγε από την αίθουσα του εμβολιασμού χαμογελώντας και διαβεβαιώνοντας: «Νιώθω υπέροχα».

Είναι μητέρα δύο εφήβων και δηλώνει ότι τα παιδιά της βρίσκουν σωστή την επιλογή της να συμμετάσχει στην έρευνα.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, που χρηματοδοτούν τη δοκιμή. Ο στόχος είναι να εξεταστεί εάν το εμβόλιο παρουσιάζει τυχόν παρενέργειες και πόσο αποτελεσματικό είναι. Αναμένεται να διαρκέσει από έναν χρόνο έως 18 μήνες η πλήρης επικύρωση του εμβολίου.

Οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να μολυνθούν από τις δόσεις, επειδή δεν περιέχουν τον ιό - ούτε μια εξασθενημένη εκδοχή του, όπως συμβαίνει συνήθως με τα εμβόλια.

Αντ 'αυτού, το εμβόλιο χρησιμοποιεί έξυπνη γενετική τεχνολογία για να αξιοποιήσει τα κύτταρα του σώματος, ώστε να παράγει μικρά κομμάτια ιού που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. 

"Όλοι αισθανόμαστε τόσο αβοήθητοι. Αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι, και τα παιδιά μου θεωρούν πως είμαι πολύ cool που συμμετέχω στη μελέτη." αναφέρει η 43χρονη Τζένιφερ τονίζοντας πως είναι σε επαφή με τους γιατρούς αυτή την περίοδο για τυχόν παρενέργειες και πως αναμένει να πάρει και τη δεύτερη δόση του δοκιμαστικού εμβολίου.

Πηγή: AP