Για επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν μείωση του RT κάτω από το 1 αλλά και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους, έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται καθώς και ο αυξημένος αριθμός νεκρών, τόνισε η ειδικός κάνοντας λόγο για εμφανή μείωση κρουσμάτων αλλά επίσης σαφές δείγμα πως τα μέτρα μετά το δεύτερο λοκνταουν δεν τηρήθηκαν απ' όλους.

"Δεν χρειάζονται λογισμικά το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους." είπε χαρακτηριστικά.

Η εμπειρία από άνοιξη και δεύτερο κύμα δείχνει πως το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας και δραματική μείωση επαφών ανέφερε, επισημαίνοντας πως τα 
επιδημιολογικά δεδομένα δεδομένα όντως δείχνουν επιτέλους κρουσμάτων μείωση και μείωση θετικότητας τεστ και μείωση του RT κάτω από το 1.

"Κάναμε μεγάλο αγώνα, ανέφερε απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην γίνουν επισκέψεις σε εορτάζοντες αυτές τις ημέρες.

Η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων παρατείνει την πανδημία, επηρεάζει την οικονομία επιφέρει κόπωση σε όλους πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου 

"Να καταλάβουμε όλοι ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις αποτελούν ασέβεια προς την δημόσια υγεία και αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ και προς τους συμπολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα" ανέφερε μεταξύ άλλων ζητώντας να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν από τον κορωνοιό.

Έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας, συνόψισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.

Πηγή: skai.gr