Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βουλευτής περιφέρειας του Μπέρμιγχαμ Τζες Φίλιπς και η βουλευτής από το Γουίγκαν Λίσα Νάντι προστέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Συνολικά μέχρι στιγμής οι επίσημοι υποψήφιοι διάδοχοι του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι τέσσερις, καθώς είχαν προηγηθεί οι υποψηφιότητες της σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι και του βουλευτή Κλάιβ Λιούις.

Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υποψηφιότητες των δύο επικρατέστερων νέων ηγετών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, του σερ Κιρ Στάρμερ και της Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι.

Τόσο η κ. Φίλιπς όσο και η κ. Νάντι ανέφεραν στα μηνύματά τους ότι εκπροσωπούν περιφέρειες που παραδοσιακά ψήφιζαν Εργατικούς, αλλά πλέον αμφιταλαντεύονται καθώς το κόμμα έχει χάσει την επαφή που είχε με τους πολίτες.

Η Τζες Φίλιπς, που αναδείχθηκε ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών στη Βουλή των Κοινοτήτων και ως μία εκ των σφοδρότερων επικριτών του Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τα μέλη των Εργατικών να την ψηφίσουν διότι θα είναι «ένα διαφορετικό είδος ηγέτη» από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Λίσα Νάντι, που ήρθε σε σύγκρουση με στελέχη του κόμματος αντιτιθέμενα στο δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, είπε ότι πρέπει να απορριφθεί ο πατερναλισμός του παρελθόντος και να αναδειχθεί ηγέτης κάποιος «που γνωρίζει το παιχνίδι».

Αμφότερες θεωρείται ότι προέρχονται από την κεντροαριστερή πτέρυγα του κόμματος και έχουν επικρίνει την αριστερή στροφή των Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.