Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πέντε μονάδες έχει χάσει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία σε σχέση με τον περασμένο μήνα ως προς την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Ipsos Mori, αν και συνεχίζει να προηγείται του Εργατικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνουν 40%, έναντι 37% των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ, που δεν έχουν αυξήσει το ποσοστό τους.

Πάντως ο σερ Κιρ έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του πρωθυπουργού σε μια σειρά επιμέρους ερωτήσεων περί ηγετικών ικανοτήτων.

Ο Εργατικός ηγέτης προηγείται στο ερώτημα περί ικανότερου ηγέτη, περί ευθυκρισίας, περί κατανόησης των προβλημάτων των πολιτών και επαφής με την καθημερινότητα, περί ειλικρίνειας, περί ουσιώδους πολιτικής και περί διεθνούς κύρους.

Αντιθέτως, ο κ. Τζόνσον προηγείται του κ. Στάρμερ στα ερωτήματα περί πατριωτισμού και ισχυρής προσωπικότητας.

Ισόπαλοι είναι οι δύο ηγέτες στα ερωτήματα περί αίσθησης ασφάλειας για το μέλλον της Βρετανίας και περί ικανότητας διαχείρισης κρίσεων.

Οι δύο άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν τα δύο κόμματα ισόπαλα στο 40% (YouGov, με κάλυψη διαφοράς πέντε μονάδων από τους Εργατικούς) και μπροστά τους Συντηρητικούς με 40% έναντι 38% (Survation, με αμετάβλητα ποσοστά).