Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δημοσίευμα της εφημερίδας Times αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει κατά πόσο μπορεί να παρεκκλίνει από την πολιτική της ΕΕ και να ανοίξει τα σύνορά της ακόμα και από το Μάιο για Βρετανούς τουρίστες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι θα έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη διαδικασία για τον εμβολιασμό εργαζομένων σε αεροδρόμια και σε ξενοδοχεία.

«Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα σε σύγκρουση με την ΕΕ, η οποία επιμένει σε μια ενιαία προσέγγιση ως προς την άδεια να ξαναρχίσουν τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια από χώρες εκτός Ένωσης», σχολιάζουν οι Times.

Αναφέρεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας πως είναι ακόμα νωρίς για την άρση των περιορισμών ως προς τον τουρισμό.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μια διμερής συμφωνία για την είσοδο εμβολιασθέντων Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα θα ερχόταν σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που λέει ότι δεν μπορούν να απαιτούνται υγειονομικά έγγραφα για τα διεθνή ταξίδια πέρα από τις περιπτώσεις που ορίζει ο Οργανισμός.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι είναι σε συζητήσεις με κυβερνήσεις και διεθνείς φορείς αεροπλοΐας για την πιθανότητα ενός συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμών για τα διεθνή ταξίδια, για την περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε προ ημερών στο BBC ότι γίνονται κάποιες «πολύ προκαταρκτικές» συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Οι Times επικαλούνται αξιωματούχο του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού που δηλώνει ότι ελπίζει η ΕΕ να επιταχύνει το βήμα της ως προς το σχεδιασμό για τις αφίξεις τουριστών αυτό το καλοκαίρι.
 

Πηγή: skai.gr