Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ προηγείται στις προτιμήσεις των μελών του Εργατικού Κόμματος για το νέο ηγέτη που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov σε δείγμα 1059 μελών του Εργατικού Κόμματος αναδεικνύει πρώτο στην πρόθεση ψήφου τον πρώην διευθυντή της Γενικής Εισαγγελίας με 31%, μπροστά από την εκλεκτή της αριστερής πτέρυγας του κόμματος Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, σκιώδη Υπουργό Επιχειρήσεων, που συγκεντρώνει 20%.

Ο σερ Κιρ, εκπρόσωπος της κεντρώας πτέρυγας των Εργατικών και η κα Λονγκ Μπέιλι δεν έχουν ακόμα θέσει επίσημη υποψηφιότητα, αλλά αναμένεται να το κάνουν εντός των ημερών, όταν θα αρχίσει επισήμως η διαδικασία διαδοχής.

Στην τρίτη θέση με 11% έρχεται η βουλευτής Τζες Φίλιπς, που επίσης δεν έχει επισήμως θέσει υποψηφιότητα.

Με 7% ακολουθούν η πρώην υπουργός Υβέτ Κούπερ και ο βουλευτής Κλάιβ Λιούις, ένας από τους δύο μέχρι στιγμής επίσημους υποψηφίους. Η έτερη διεκδικήτρια της ηγεσίας που έχει ήδη μπει στη μάχη διαδοχής, η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι, συγκεντρώνει 6% στην πρόθεσης ψήφου. Τελευταία με 5% κατατάσσεται η βουλευτής Λίζα Νάντι.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν επί των υποψηφίων με σειρά προτίμησης. Αν κανείς δε συγκεντρώσει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, εκείνος που θα καταταχθεί τελευταίος θα αποκλειστεί και οι ψήφοι των μελών που τον στήριξαν θα διανεμηθούν στους υπόλοιπους υποψήφιους ανάλογα με τη σειρά προτίμησης. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι κάποιος υποψήφιος να κερδίσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον τελευταίο γύρο ο σερ Κιρ Στάρμερ θα επικρατούσε της Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι με 61% έναντι 39%.

Ο μετριοπαθής πολιτικός προηγείται της βασικής αντιπάλου του σε κάθε ηλικιακή κατηγορία των μελών, σε κάθε περιοχή της χώρας, τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών, καθώς επίσης τόσο μεταξύ επαγγελματιών όσο και μελών της εργατικής τάξης.

Η μόνη κατηγορία μελών του Εργατικού Κόμματος που υποστηρίζει κατά πλειοψηφία την κα Λονγκ Μπέιλι είναι οι υποστηρικτές του Brexit.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ερμηνεύεται ως πρόθεση των μελών για στροφή του Εργατικού Κόμματος προς το κέντρο, μετά από την αριστερή πορεία που χάραξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.