Οργισμένη απόκριση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Άγκυρα.

Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του, την οποία μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για "διαζύγιο από την πραγματικότητα" και σχολιάζει πως το αποτέλεσμα της συνόδου δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, παρότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της ευρωπαικής Συνόδου Κορυφής, σχετικά με την Τουρκία, ήταν θετικά, υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα»

Παράλληλα, προαναγγέλλει συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, μέχρι να υπάρξει απόφαση, από αυτήν, για«μοίρασμα των πόρων».

«Δεν είναι εποικοδομητικό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των κυρώσεων και να χαρακτηρίζουμε παράνομα τα βήματα που λαμβάνονται από τη χώρα μας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων» τονίζει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr