Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε εμμέσως την ΕΕ να μην εγείρει εμπόδια στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από την προαναγγελία σύστασης από τις Βρυξέλλες ενός μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών στον απόηχο της αναστάτωσης που έχει προκληθεί με τις παραγγελίες από την AstraZeneca.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας και σχολίασε ότι ελπίζει και αναμένει οι Ευρωπαίοι εταίροι να σεβαστούν τα συμβόλαια αναφορικά με την προμήθεια των εμβολίων.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας την παρασκευή των εμβολίων ως θαυμάσιο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας.

Είπε ότι δε θέλει να δει περιορισμούς στη διάθεση εμβολίων, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι «θέμα κοινής λογικής» καθώς «ο ιός δε γνωρίζει σύνορα».

Νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε πει ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η σωστή προσέγγιση», δηλώνοντας βέβαιος για τη συνεργασία με την ΕΕ ώστε να μη διαταραχθούν οι προμήθειες των εμβολίων.