Με έναν απρόσμενο τρόπο αντέδρασε ο Τούρκος πρόεδρος όταν άνεργος πολίτης του διαμαρτυρήθηκε πως δεν μπορεί να αγοράσει ούτε ψωμί για το σπίτι του. Ο Ερντογάν τον χαρακτήρισε «πολύ υπερβολικό» και του προσέφερε φακελάκι τσάι, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «τσάι του κεφιού».

«Αυτό μου φάνηκε πολύ υπερβολικό. Πολύ υπερβολικό! Υπερβολικό! Κοίτα! Όταν λες μειώθηκε (η δουλειά) εντάξει… Όμως όταν λες δεν μπορώ να αγοράσω ούτε ψωμί για το σπίτι μου…», «είναι το τσάι του κεφιού πιες αυτό το τσάι», ακούγεται να λέει στο χαρακτηριστικό βίντεο ο Τούρκος πρόεδρος.

Το τσάι όμως δεν συγκρατεί το τουρκικό νόμισμα, που τη Δευτέρα έσπασε το φράγμα των 8 λιρών για ένα δολάριο. Πριν ένα χρόνο ένα δολάριο κόστιζε 5,6 λίρες. Απώλεια αξίας δηλαδή 38%. Ανάλογη εικόνα και έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία σήμερα είναι στις 9,5 λίρες από 6,2 που ήταν πέρυσι. Υποτίμηση δηλαδή σχεδόν 48%. 

Μόνο το βραζιλιάνικο ρεάλ, μεταξύ των αναδυομένων αγορών, έχει υποτιμηθεί περισσότερο από την τουρκική λίρα από τις αρχές του έτους.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον καθώς τα εισοδήματά τους μειώνονται καθημερινά, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων. Ο επίσημος πληθωρισμός είναι στο 11,5%, όμως οι οικονομολόγοι μιλούν για πραγματικό πληθωρισμό που ξεπερνά το 30%.

Πηγή: skai.gr