Ο εμβληματικός ναός της Χριστιανοσύνης, η Αγία Σοφία, δύσκολα θυμίζει πλέον τη χιλιόχρονη βυζαντινή ιστορία της ως κέντρο της ορθόδοξης πίστης. Τα αριστουργηματικά ψηφιδωτά, τα λαμπρά μάρμαρα και η μοναδική διακόσμηση, κρύβονται πλέον πίσω από χαλιά, πανό και κουρτίνες που, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του Ερντογάν, δεν αποσύρονται ανά διαστήματα για να θαυμάσουν οι επισκέπτες το μεγαλείο του χώρου.

Ο Μανώλης Κωστίδης με την κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε το πόσο άλλαξε η Αγιά Σοφιά μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.  

Τίποτα δεν είναι ίδιο πια στο εμβληματικό μνημείο της Χριστιανοσύνης που επί αιώνες αποτελούσε τον φάρο της ορθοδοξίας. Πίσω από τις κουρτίνες κρύβονται ψηφιδωτά και αγιογραφίες αιώνων που χάραξαν την ιστορία της πίστης εκατομμυρίων χριστιανών.

Οι Μουσουλμάνοι πέντε φορές την ημέρα έρχονται και προσεύχονται μετά το κάλεσμα του ιμάμη. Στη διάρκεια της μέρας πάνω στα χαλιά που έχουν στρωθεί συνεχίζουν να προσεύχονται ενώ υπάρχει και ένας ιμάμης που διαβάζει όλη την ημέρα το κοράνι μαζί με κάποιους άλλους πιστούς που προσεύχονται.

Στον εμβληματικό ναό του Βυζαντίου δεν υπάρχουν πλέον μέτρα ασφαλείας, ούτε ειδικά μηχανήματα ελέγχου. Μόνο ένας απλός τυπικός έλεγχος. Οι ταμπέλες στην είσοδο γράφουν Τζαμί της Αγίας Σοφίας και μέσα υπάρχουν ειδικά ράφια για να αφήνουν οι επισκέπτες τα παπούτσια τους, όπως γίνεται σε κάθε τζαμί.

Έχουν καλυφθεί πολλές εικόνες όπως της Παναγίας, πάνω από το ιερό, ενώ υπήρχαν υποσχέσεις πως θα υπάρχουν ανοιγοκλειόμενες κουρτίνες όπου θα καλύπτονταν μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής οι εικόνες. Συμβαίνει το αντίθετο.

Πηγή: skai.gr