Κλείσιμο

Ηλιακές καταιγίδες

Τις πρώτες τρισδιάστατες ταινίες του Ήλιου, οι οποίες θα βοηθήσουν τους αστροφυσικούς να προβλέπουν το χρόνο εκδήλωσης και την ένταση των ηλιακών καταιγίδων που απειλούν τη Γη, μετέδωσαν τα δίδυμα σκάφη STEREO της NASA.

Οι ηλιακές εκρήξεις που σημειώνονται στον Ήλιο από τις μαγνητικές διαταραχές, εκτινάσσουν στο διάστημα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων με ταχύτητες που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα ανά ώρα.

Αν τα σωματίδια αυτά συναντήσουν τη Γη, μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία δορυφόρων και να προκαλέσουν μπλακ άουτ στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Η ακτινοβολία είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη για τους αστροναύτες.

Τα σκάφη STEREO εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο και ακολουθούν τη Γη στην πορεία της γύρω από τον Ήλιο, με το ένα σκάφος να προηγείται του πλανήτη και το άλλο να ακολουθεί λίγο πίσω του.

Η απόσταση αυτή επιτρέπει τη δημιουργία "ανάγλυφων" εικόνων του Ήλιου, όπως η απόσταση ανάμεσα στα μάτια δίνει στους ανθρώπους αίσθηση του βάθους.

Η στερεοσκοπική απεικόνιση της αποστολής STEREO θα βοηθήσει στον υπολογισμό της πορείας των ηλιακών εκρήξεις και οι ειδικοί θα μπορούν να προβλέπουν την άφιξη του νέφους των ηλιακών εκλάμψεων στη Γη με ακρίβεια μερικών ωρών.
Πηγή: skai.gr