Κλείσιμο

Η βροχή των Περσειδών

Χιλιάδες άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο απόλαυσαν το εντυπωσιακό θέαμα των διαττόντων αστέρων, γνωστό ως βροχή των Περσειδών.

Το ετήσιο γεγονός συνέπεσε φέτος με τη νέα Σελήνη, προσφέροντας στους παρατηρητές τις καλύτερες συνθήκες παρατήρησης εδώ και χρόνια.

Η βροχή των μετεώρων, διάρκειας δύο εβδομάδων, κορυφώθηκε τη νύχτα της Κυριακής 12 Αυγούστου.

Το φαινόμενο ήταν πιο εμφανές στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού κοντά στον αστερισμό του Περσέα.

Ο Δρ Ρόμπερτ Μέισι της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας επεσήμανε ότι οι παρατηρητές θα μπορούσαν να δουν μέχρι και 100 μετέωρα την ώρα σε περιοχές όπου ο ουρανός ήταν καθαρός και το σκοτάδι πυκνό.

Η ετήσια βροχή των Περσειδών προκαλείται από μικροσκοπικά θραύσματα ύλης, τα περισσότερα σε μέγεθος κόκκου άμμου, τα οποία εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα όταν η ουρά του κομήτη Swift-Tuttle τέμνει την τροχιά της Γης.

Τα σωματίδια αυτά ταξιδεύουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, φθάνοντας τα 50 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και φλέγονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ο αέρας που τα περιβάλλει θερμαίνεται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές φωτεινές γραμμές στον ουρανό.

Ο Ντέιβιντ Χιουζ, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ανέφερε ότι τα σωματίδια αυτά φλέγονται σε ύψος 97 έως 193 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

"Είμαι βέβαιος ότι το φαινόμενο αυτό είναι ορατό επί χιλιάδες χρόνια. Η πρώτη αναφορά πάντως χρονολογείται πριν από 1000 χρόνια", δήλωσε ο καθηγητής Χιουζ, μιλώντας στο BBC.

"Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που μπορεί να απολαύσει ο καθένας. Το πιο σπουδαίο είναι ότι δεν χρειάζεται εξοπλισμός, παρά μόνο τα μάτια μας", τόνισε και ο Δρ Μέισι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παρατηρητές αυτή τη φορά είχαν την ευκαιρία να δουν και τον πλανήτη Άρη, ο οποίος διακρινόταν ως φωτεινή κόκκινη κουκίδα στον ουρανό μετά τα μεσάνυχτα.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)