Δύο εντελώς διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού εντός ΕΕ καθώς η ένωση, θα μπορούσε να λεχθεί, να έχει «χωριστεί στα δύο» με τις χώρες που δίνουν έμφαση στην πρώτη δόση και σε αυτές οι οποίες σκοπεύουν να κινηθούν πιο αργά αλλά να έχουν εξασφαλίσει και τις δύο δόσεις.

Σε αυτά τα «ταραγμένα νερά» η Ελλάδα επιθυμεί να «πλεύσει» με ασφάλεια προσπαθώντας να διασφαλίσει πως όποιος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έχει εξασφαλίσει αυτομάτως και την δεύτερη.

Την ίδια ώρα, χώρες οι οποίες φάνηκαν να έχουν ισχυρό προβάδισμα όσον αφορά τους εμβολιασμούς φαίνεται πως «αρχίζουν να μένουν από καύσιμα».

Ενδεικτικά προβλήματα ως προς τους εμβολιασμούς φαίνεται να παρουσιάζουν σε αυτή τη φάση η Μάλτα, η οποία καθότι μικρή νησιωτική χώρα έχει καταφέρει εμβολιασμούς στο 4,8%  του πληθυσμού.

Επόμενο παράδειγμα με «αρρυθμίες» στους εμβολιασμούς η Δανία με την εμβολιαστική κάλυψη να εκτιμάται στο 3,7% ενώ προβλήματα στα ραντεβού για τα εμβόλια αντιμετωπίζει και η Ιρλανδία με εμβολιαστική κάλυψη στο 2,9%.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί ταυτόχρονα και στην Ισπανία η οποία μπορεί να έχει πετύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 2,8% εντούτοις σήμερα ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος της μπαίνει «στον πάγο» καθώς δεν υπάρχουν οι δεύτερες δόσεις.

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στην Ιταλία η οποία έχει εμβολιάσει το 2,5% του πληθυσμού.

Όσον αφορά την αντίστροφη στρατηγική, την οποία ακολουθεί η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και η χώρα μας, εμβολιαστική κάλυψη υπολογίζεται σε 2,3%, 1,8% και 1% αντίστοιχα με την Ελλάδα αναλυτικότερα να έχει εμβολιάσει το 2% του πληθυσμού της ξεπερνώντας τους 200.000 εμβολιασμούς σήμερα.

Πηγή: skai.gr