Η καφεΐνη κάνει καλό στη μνήμη

Η καφεΐνη κάνει καλό στη μνήμη
Η ημερήσια κατανάλωση τριών φλυτζανιών καφέ (ή έξι τσαγιού) εγγυάται την προστασία της μνήμης των γυναικών, που περνούν το 65ο έτος ηλικίας, σε σύγκριση με όσες γυναίκες πίνουν λιγότερο από ένα φλυτζάνι ή και δεν πίνουν καθόλου καφέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης \Neurology\.

Πρόκειται, σημειωτέον, για μελέτη που έγινε από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ιατρική Ερευνα με το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Η μελέτη είχε γενικότερο αντικείμενο, δηλαδή εξέτασε συνολικά τον συσχετισμό του καφέ με τις νοητικές λειτουργίες μνήμη, ομιλία, λογική.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.197 γυναίκες και 2.820 άντρες, άνω των 65 ετών.

Την διεξαγωγή της έρευνας βοήθησαν πολύ τα εργαστήρια της ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής του Μοντπελιέεπί μία τετραετία.

Ελήφθησαν υπόψη πλην του ηλικιακού παράγοντα και οι ακόλουθοι : αρτηριακή πίεση, καρδειαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη, αναπηρίες.

Εντυπωσιακό όσο και αδιαμφισβήτητο προέκυψε το πόρισμα, ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεϊνης υποστηρίζει αποφασιστικά την μνήμη των ηλικιωμένων γυναικών.

\Ναί, η καφεϊνη βοηθά πολύ τον γυναικείο εγκέφαλο\ σχολίασε η επικεφαλής του Νευρολογικού Παθολογικού ερευνητικού Εργαστηρίου κλινικών ευρημάτων και επιδημιολογίας, Κάρεν Ρίτσι (που υπάγεται στο ανωτέρω Εθνικό Ινσιτούτο Γαλλίας), προσθέτοντας πως η εξήγηση της γυναικείας αυτής ιδιομορφίας έγκειται αποκλειστικά στον γυναικείο μεταβολισμό και δη στις διαφορές του από τον αντρικό.
Πηγή: skai.gr