Η άσκηση, εκτός από το μυαλό σου, επηρεάζει και τη διάθεσή σου

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει τη φράση «η άσκηση θεραπεύει».

Και είναι η αλήθεια πως αυτό συμβαίνει, με πολλούς τρόπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ενέργειά σου, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να αποτρέψει πολλές χρόνιες ασθένειες. Μια αρκετά δημοφιλής θεωρία αποδίδει αυτά τα συναισθήματα στην έκκριση των ενδορφινών.

Αλλά πώς επηρεάζονται οι ενδορφίνες από την άσκηση;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο σου, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση. Αλλά ξέρουν σίγουρα πως ό,τι συμβαίνει βελτιώνει τη διάθεσή σου.

Η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτή τη λάμψη που νιώθεις πως έχεις μετά από κάθε προπόνηση. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται όταν ασκείσαι και έτσι αντλείται περισσότερο αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, στον εγκέφαλο.

Εκεί υπάρχουν μερικές από τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματά μας. Η επιπλέον ροή αίματος που γίνεται από την τακτική άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει τις ικανότητες μνήμης και σκέψης μας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως για παράδειγμα η άνοια ή το Αλτσχάιμερ.

Τα σώματά μας έχουν επίσης αυτό που ονομάζεται ενδοκανναβινοειδές σύστημα ή αλλιώς ένα δίκτυο μορίων που βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου, της διάθεσης, της μνήμης και πολλά άλλα. Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει αυτά τα μόρια, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία ευχαρίστησης και στη μείωση του στρες. Και η έρευνα υποδηλώνει ότι όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο καλύτερα λειτουργεί αυτό το σύστημα.

Πώς η άσκηση επηρεάζει τη διάθεσή σου;

Όλη αυτή η δραστηριότητα στον εγκέφαλό επηρεάζει την ψυχολογική μας ευημερία. Η ψυχική μας κατάσταση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση μπορεί να είναι διαφορετική. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν μια προπόνηση ευχάριστη, όπως η μουσική ή η άσκηση με φίλους.

Ωστόσο, μπορεί να μην αισθάνεσαι πάντα υπέροχα όταν ασκείσαι και αυτό σχετίζεται με το πόσο εξοικειωμένη είσαι με τη δραστηριότητα αυτή, με το πού βρίσκεσαι ή το με ποιον είσαι.

Από την άλλη, η υπερβολικά έντονη άσκηση μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθάνεσαι τρομερή κόπωση. Αυτό συμβαίνει λόγω της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος στο σώμα. Ωστόσο, συνήθως μετά από μια προπόνηση αισθάνεσαι καλά, ανεξάρτητα από την έντασή, λόγω όλων αυτών των ''μορίων'' που κυκλοφορούν στον εγκέφαλο και σου προκαλούν ευτυχία.

Και εν μέρει χάρη σε αυτές τις ''χαρούμενες χημικές ουσίες'' η άσκηση αποδεικνύεται ότι μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και την ομίχλη του εγκεφάλου. Αυτό ισχύει και για άλλες ασθένειες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν κλινική κατάθλιψη με το να μειώσει τα συμπτώματα, τουλάχιστον προσωρινά.

Μην ξεχνάς πως η άσκηση δεν είναι μόνο τρέξιμο, τζόκινγκ, περπάτημα ή βάρη. Μπορείς να κάνεις γιόγκα, χορό, αναρρίχηση ή άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνεις. Η επιστήμη άλλωστε συμφωνεί πως είναι πιο πιθανό να συνεχίσεις να ασκείσαι εάν σου αρέσει η δραστηριότητα που κάνεις.

Διαβάστε Ακόμη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επείγουσα αντισύλληψη, σύμφωνα με έναν γυναικολόγο

Πόσο πραγματικά κοστίζει η διαμονή σε μια καμπίνα “χωμένη” στη φύση;

Πηγή: Savoirville