Η αίθουσα των κατόπτρων αποκαλύπτεται

Οι Γάλλοι μπορεί να απαλλάχθηκαν από την μοναρχία, όμως μοχθούν για να διατηρήσουν την κληρονομιά που άφησε ο "βασιλιάς Ήλιος", ο Λουδοβίκος ο 14ος.

Τα ανάκτορα των Βερσαλιών προβάλλουν την χλιδή και την πολυτέλεια του βασιλικού παρελθόντος της Γαλλίας. Και δεν είναι μόνο το μεγαλείο της διακόσμησής του, αλλά η δεξιοτεχνία και η ποιότητα των έργων τέχνης στο παλάτι που συνεχίζουν να προσελκύουν τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Ένας από τους πλέον εκθαμβωτικούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς στα ανάκτορα των Βερσαλλιών , η "αίθουσα των κατόπτρων" ανακαινίστηκε. Το εγχείρημα της ανακαίνισης διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε δώδεκα εκατομμύρια ευρώ. Ανοίγει για το κοινό αυτή την εβδομάδα.

Η "αίθουσα των κατόπτρων" ολοκληρώθηκε το 1684, κατόπιν εντολής του Λουδοβίκου του 14ου. Περίπου δεκαπέντε χρόνια αργότερα έγιναν οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης, καθώς τα εκατοντάδες κεριά που έκαιγαν τις βραδινές ώρες θάμπωναν με τους καπνούς τους τα έργα τέχνης.

Οι αλληγορικού χαρακτήρα τοιχογραφίες στο θολωτό ταβάνι είναι του καλλιτέχνη Σαρλ Λε Μπρεν.

Στην επιχρυσωμένη αίθουσα, που είναι καλυμμένη από 357 καθρέφτες, ο βασιλιάς Ήλιος κάποτε δεξιωνόταν τους αυλικούς του. Και τώρα η καρδιά των Βερσαλλιών αντανακλά ξανά το μεγαλείο μιας εποχής, όταν η ισχύς της Γαλλίας έφτασε στο ζενίθ της.
Πηγή: Πηγή: BBC (Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού)