Γλαύκωμα: Μία ύπουλη ασθένεια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το γλαύκωμα, μια χρόνια και ύπουλη νόσο που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και σε τύφλωση.

Στα αρχικά στάδια του γλαυκώματος ο ασθενής δεν νιώθει καμία απολύτως ενόχληση. Η απουσία συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή πρόοδο της νόσου, η οποία όταν τελικά γίνεται αντιληπτή είναι ήδη αργά.

Όταν ο ασθενής αρχίσει να μη βλέπει καλά και απευθυνθεί στον οφθαλμίατρο, η βλάβη στα μάτια είναι ήδη ανεπανόρθωτη και οι φαρμακευτικές αγωγές και οι επεμβάσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να καθυστερήσουν την περαιτέρω εξέλιξη του γλαυκώματος.

Σε ιατρικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, ο Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Πατησίων, Ανδρέας Πετούνης, παρουσίασε τα αποτελέσματα μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης για το γλαύκωμα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη είναι άκρως απογοητευτικά, αφού μία στις δύο περιπτώσεις ασθενών με γλαύκωμα δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα παρά μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Γι΄ αυτό τον λόγο ο κ. Πετούνης επισήμανε ότι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο για πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο.

Σε ακόμη μικρότερη ηλικία και εντατικά πρέπει να ελέγχονται όσοι ανήκουν στην λεγόμεν ομάδα υψηλού κινδύνου που περιλαμβάνει όσους έχουν μυωπία, πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη, έχουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση και έχουν κληρονομικότητα γλαυκώματος.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά