Γκάγκα: Ποτέ στην Ελλάδα δεν είχαμε τόσες κλίνες ΜΕΘ (video)

«Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται και που εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περιστατικά μη COVID. Αν σε κάποια νοσοκομεία έχουμε θέματα και αυξάνουμε τις κλίνες Covid, τότε χειρουργικά περιστατικά μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές με δαπάνη του δημόσιου» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η οποία επισκέφτηκε το πρωί το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, είπε ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διακινούνται πιο γρήγορα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ποτέ στην Ελλάδα δεν είχαμε τόσα κρεβάτια ΜΕΘ και τόση δυνατότητα να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς».

Στο πλαίσιο της παρουσίας της, η Μίνα Γκάγκα περιηγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου, ενώ συνομίλησε με το προσωπικό του, προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα, αλλά και για την καινούργια ΜΕΘ που δημιουργήθηκε για μη COVID περιστατικά και προέρχεται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα καινούργια κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» για μη COVID περιστατικά είναι τρία, με στόχο να αυξηθούν στα τέσσερα, ενώ άλλα οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ είναι για περιστατικά κορωνοϊού.

Η κα. Γκάγκα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τα χειρουργεία, και θύμισε ότι οι περισσότερες εισαγωγές στην Περιφέρεια αφορούν μη COVID περιστατικά. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια υπήρξαν 17.000 εισαγωγές για μη COVID περιστατικά και 3.000 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για την 3η ΥΠΕ, όπως είπε.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η κα. Γκάγκα τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση και ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και να προχωρούν οι εμβολιασμοί των πολιτών. Απαντώντας σε καταγγελία εργαζομένων για χειρουργείο το οποίο δεν λειτουργεί στον «Άγιο Δημήτριο» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, είπε ότι «υπάρχει γενικό θέμα με αναισθησιολόγους, για αυτό από εδώ και πέρα θα ορίζονται οι ειδικότητες που χρειάζονται κάθε χρονιά και θα έχουμε περισσότερους αναισθησιολόγους».

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για «VIP» ΜΕΘ και προνομιακή επιλογή ασθενών, η κα. Γκάγκα τις χαρακτήρισε «απολύτως ψευδής και αδιανόητες».

Πηγή: grtimes.gr