Ολικό «λίφτινγκ» στις δομές και τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση - έκπληξη που κατέθεσε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Βασικός άξονας της πρότασής του, είναι ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να μην εκλέγονται πλέον από το συνέδριο αλλά από τη λεγόμενη «βάση», τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε το Πολιτικό Συμβούλιο καθώς η πρότασή του αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις «σκληρού ροκ» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγές των «προεδρικών», επιχειρηματολογούν ότι με αυτές τις αλλαγές το κόμμα θα γίνει πιο ελκυστικό και θα εγγράψει περισσότερα μέλη.

Η άλλη πλευρά, η οποία και μειοψήφισε, αντιτείνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον λογοδοσία και πως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα εκλέγεται με κριτήρια «star system».

Η πρόταση Τσίπρα τέθηκε σε ψηφοφορία την οποία ζήτησε ο Νίκος Βούτσης. Υπέρ των αλλαγών που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν 27 μέλη και 11 τάχθηκαν κατά.

Πέραν των αλλαγών στην τρόπο εκλογής προέδρου και κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ποσόστωση ανδρών – γυναικών 50-50 στα όργανα, ανώτατο όριο 3ων συνεχόμενων κοινοβουλευτικών θητειών και σύσταση επιτροπής δεοντολογίας που με πλειοψηφία 2/3 θα ανοίγει πιο εύκολα την πόρτα των διαγραφών.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις