Γιάννος Κρανιδιώτης: 22 χρόνια από την τραγωδία του Falcon- H «βουτιά θανάτου» 20' πριν την προσγείωση(pics)

Μήνυμα για τα 22 χρόνια από την μοιραία πτήση του πρωθυπουργικού φάλκον στην οποία έχασε τη ζωή του ο τότε Αναπληρωτής Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη ανήρτησε στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας οραματιστής πολιτικός. 22 χρόνια από τον θάνατό του, το όραμά του συνεχίζει να εμπνέει Ελλάδα και Κύπρο για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις», γράφει.

Η τραγωδία εξελίχθηκε το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999,  ο Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Απολογισμός ήταν 7 άνθρωποι νεκροί. Ανάμεσά τους και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιός του.

Αναλυτικότερα από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η μαρτυρία

Όπως εξιστορεί ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης  που επέβαινε μέσα στο μοιραίο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Κρανιδιώτης καθόταν μπροστά, μελετούσε κάποια έγγραφα, ενώ κάποια στιγμή φώναξε και τον γιο του, τον Νικόλα, ο οποίος κάθισε μαζί του. Ένα μισάωρο πριν από το δυστύχημα,  ήρθε πίσω, εκεί που κάθονταν οι δημοσιογράφοι και μείπε: «Με συγχωρείτε που δεν ήρθα πιο νωρίς, έπρεπε να μελετήσω κάποια έγγραφα, αυτά που μελετούσα και στο αεροδρόμιο, πρέπει να είμαι έτοιμος για την Διαβαλκανική, να κωδικοποιήσω τη συνάντηση και τη συνομιλία που είχα με τον Κληρίδη γιατί θα τεθεί το θέμα με τους S-300 εκεί που πάμε».

Δεν είχε καθίσει στις θέσεις, γιατί οι θέσεις ήταν κατειλημμένες πίσω -στις τέσσερις αντικριστές καθόμασταν οι δημοσιογράφοι- αλλά κάθισε επάνω σε έναν μικρό πάγκο όπου ήταν το μόνιτορ της πτήσης.

Θυμάμαι πως σηκωθήκαμε -ο Πανταζόπουλος, εγώ, και η αείμνηστη η Νίνα Ασημακοπούλου-, για να του δώσουμε τη θέση μας να κάτσει, αλλά μας είπε «όχι, θα σας πω δυο κουβέντες τώρα και θα τα πούμε στο ξενοδοχείο το βράδυ, θα προλάβετε να γράψετε και να στείλετε στις εφημερίδες σας τις ανταποκρίσεις σας, μη σας νοιάζει, θα μας περιμένουν αυτοκίνητα στο αεροδρόμιο και θα φύγουμε αμέσως», περιγράφει.

Λίγο μετά, άρχισε η περιπέτεια μέσα στο αεροπλάνο και δεν είπαμε τίποτα παραπάνω. Δεν τον ξαναείδαμε ζωντανό. Τον ξαναείδα, νεκρό πια, όταν προσγειωθήκαμε, που διέκρινα τα παπούτσια του πλακωμένα από διάφορα συντρίμμια και αποσκευές… Αν θυμάμαι καλά, είχαν ανοίξει τα ντουλάπια όπου ήταν οι αποσκευές μας κι είχαν πέσει όλα τα πράγματα κάτω- εν πάση περιπτώσει, δεν διέκρινα κάτι, εκτός από το πόδι του… Αυτό που θυμάμαι, ωστόσο, πολύ έντονα, από εκείνη τη στιγμή, ήταν τις φωνές της Μαρίας Μπεγλίτη γραμματέας του, όταν άρχισαν οι αναταράξεις, η οποία ήταν δεμένη απέναντί μου: «Υπουργέ, υπουργέ, πού είσαι;».

"Όλο αυτό το πηγαινέλα την ώρα των -μοιραίων- αναταράξεων. Και το τίναγμα επάνω στη θέση. Αλλά φορούσα ζώνη. Όσοι δεν φορούσαν τη ζώνη τους, όπως ο Δημήτρης Πανταζόπουλος, τους είδα να εκτοξεύονται. Τον Δημήτρη δεν τον ξαναείδα μετά… Η Μαρία η Μπεγλίτη κι εγώ φορούσαμε ζώνες, ο Πανταζόπουλος και η Ασημακοπούλου δεν φορούσαν ζώνες- από αυτούς που ήμασταν στην τετράδα, πίσω στο Falcon. Νομίζω πως όσοι φορούσαν ζώνη κατέβηκαν σχετικά ασφαλείς, καθώς και η αεροσυνοδός η οποία είχε την ευφυία, στην πρώτη ανατάραξη, κι έκανε μία κίνηση να κουκουλώσει το σώμα της και να πάει σε ένα σημείο όπου ήταν η πολύ στενή τουαλέτα του Falcon- κι έτσι, δεν είχε πολλές «δυνατότητες» να εκτοξευθεί. Βεβαίως νοσηλεύτηκε με πολλές κακώσεις στο νοσοκομείο, στο Βουκουρέστι, και αργότερα στην Ελλάδα", καταλήγει.

Ποιος ήταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη. Αποφοίτησε με Άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας.[1] Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας (1993-1994)[1] από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995.[1] Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής στη θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος ορίστηκε τότε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

ΠΗΓΗ: WIKI- PHILENEWS