Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε αργά την Τρίτη την ΕΕ για «υπονόμευση» του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν η ανακληθείσα τελικά επιβολή περιορισμών στη διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τις Βρυξέλλες προς το Μπέλφαστ.

Η ΕΕ είχε -αδικαιολόγητα κατά το Λονδίνο- επικαλεστεί το απόγευμα της Παρασκευής το Άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου που επιτρέπει τη μονομερή λήψη μέτρων σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων για να προαναγγείλει τους περιορισμούς.

Η τοποθέτηση του κ. Τζόνσον μέσω Twitter είναι η πιο αιχμηρή δήλωση από την πλευρά του Λονδίνου και εκτιμάται ότι αποτελεί απάντηση στις νεότερες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που κατά το Λονδίνο επέκρινε έμμεσα το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθεί επίσης την απόφαση των βορειοϊρλανδικών αρχών νωρίτερα την Τρίτη να αναστείλουν τους ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των λιμανιών του Μπέλφαστ και του Λαρν λόγω απειλών κατά της σωματικής ακεραιότητας του αρμόδιου προσωπικού.

Οι έλεγχοι υπαγορεύονται από το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η επαρχία παρά το Brexit παραμένει μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, ώστε να αποτραπεί η επαναφορά «σκληρών» συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το θέμα θα συζητηθεί εντός της ημέρας μεταξύ των αρμοδίων για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Μάικλ Γκόουβ και Μάρος Σέφτσοβιτς, από την πλευρά της Βρετανίας και της ΕΕ αντιστοίχως.

Ο κ. Γκόουβ, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, είπε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΕ «έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική κυβέρνηση θέτει ζήτημα παράτασης έως το 2023 της τρίμηνης περιόδου χάριτος (έως τα τέλη Μαρτίου) που επιτρέπει λιγότερο αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να επιλυθούν τα εκκρεμή προβλήματα, διαβεβαιώνοντας για τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενωτικοί πολιτικοί στη Βόρεια Ιρλανδία πιέζουν το Λονδίνο να επικαλεστεί και το ίδιο το Άρθρο 16 ώστε να αποκατασταθεί η ροή εμπορευμάτων μέσω της Θάλασσας της Ιρλανδίας. Οι έλεγχοι που έχουν αρχίσει μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα στην αγορά της Β. Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, οι πιο αιχμηρές δηλώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση κατά της ΕΕ αντανακλούν και την ενόχληση με πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου που θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις