Γερμανικός Τύπος: «Στο έλεος του πληθωρισμού» ο Ερντογάν- Σε ποια τρόφιμα οι τιμές πήραν την ανιούσα

Γερμανικός Τύπος: «Στο έλεος του πληθωρισμού» ο Ερντογάν- Σε ποια τρόφιμα οι τιμές πήραν την ανιούσα

DW

Το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση δεν είναι κάτι νέο. Η τουρκική λίρα εδώ και δύο χρόνια διαγράφει διαρκώς πτωτική πορεία.

Στο τέλος του 2020 ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ έκανε λόγο για μια «νέα εποχή στην οικονομία».

Ακολούθησαν θεαματικές απομακρύνσεις προσώπων: αρχικά του επικεφαλής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουϊσάλ και στη συνέχεια του Τούρκου υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν.

Ο δεύτερος επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής τα πρώτα σημάδια της «νέας εποχής» δεν διαφαίνονται. Οι νομισματικές αναταράξεις έχουν επιδεινωθεί. Ο άνθρωποι στην Τουρκία πλήττονται ιδιαίτερα από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικών τιμών, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, πέρυσι καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε στο 20,6%.

«Αυστηρές κυρώσεις» εξαγγέλλει ο Ερντογάν

Με λίγα λόγια η νομισματική κρίση δεν αποτελεί πλέον αφηρημένο κίνδυνο αλλά έχει μπει για τα καλά στις κουζίνες των νοικοκυριών. Αυξήσεις παρατηρούνται σε βασικά προϊόντα, όπως γάλα, αυγά, λάδι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Σε ορισμένα προϊόντα οι τιμές έχουν ανέβει έως και κατά 25% τις τελευταίες μόνο εβδομάδες. Ο πληθωρισμός στα φρούτα και τα λαχανικά αγγίζει τιμές ρεκόρ, της τάξης του 33,9%. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί υπαίτιους της νέας κρίσης τους λιανεμπόρους και μάλιστα τους απείλησε με «αυστηρές κυρώσεις».

Όπως δήλωσε: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την άσκηση πίεσης στους πολίτες (…) Nα κάνετε σωστά τη δουλειά σας και να μην παρενοχλείτε τους πολίτες». Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ελέγχους στο εμπόριο τροφίμων τους επόμενους μήνες. Πρέπει, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» για την υπερβολική αύξηση των τιμών.

Στην πραγματικότητα στην Τουρκία επικρατούν οι τέλειες κλιματολογικές συνθήκες για γεωργική παραγωγή. Ωστόσο εισάγονται φρούτα και λαχανικά. Οι επικριτές της κυβέρνησης την θεωρούν υπεύθυνη για τις αυξήσεις των τιμών. Η ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση του ΑΚΡ εδώ και χρόνια επικρίνεται διότι επένδυσε μονομερώς στον κατασκευαστικό τομέα.