Φως τριάντα χρόνια μετά...

Μετά από τριάντα χρόνια που ήταν εντελώς τυφλός ένας 73χρονος από τη Βρετανία μπόρεσε και πάλι να δει φωτεινές λάμψεις, χάρη στο βιονικό μάτι που του εμφυτεύτηκε από την ομάδα του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Μούρφιλντ, στο Λονδίνο.

Για τριάντα χρόνια δεν έβλεπα τίποτε. Μόνο σκοτάδι. Όμως, τώρα, βλέπω φως, δήλωσε ο 73χρονος, ένας από τους τρεις Βρετανούς στους οποίους πραγματοποιήθηκε η νέα αυτή επαναστική μέθοδος.

Όπως εξηγούν οι χειρούργοι που πραγματοποίησαν την επέμβαση, μία μικροκάμερα που βρίσκεται στα γυαλιά του ασθενούς συλλαμβάνει την εικόνα και στη συνέχεια στέλνει το σήμα ασύρματα σε έναν δέκτη έξω από το μάτι.

Ακολούθως, το σήμα μεταδίδεται στο εμφύτευμα (δηλ. ένα τσιπ με ηλεκτρόδια που τοποθετείται στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα), το οποίο με τη σειρά του ερεθίζει τα οπτικά νεύρα και στέλνει την εικόνα στον εγκέφαλο. Έτσι, τα μάτια συνεργάζονται με τον αμφιβληστροειδή και ο ασθενής αρχίζει να έχει οπτικά ερεθίσματα.

Αυτό που βλέπω είναι ένα λαμπρό, πορφυρό φως το οποίο δεν είναι συνεχές, είναι πολλές, μικρές κηλίδες φωτός που περιστρέφονται και κινούνται παντού, εξηγεί ο 73χρονος Ρον.
Πηγή: skai.gr