Κλείσιμο

Φονική επέμβαση κλειτοριδεκτομής

Η Καρίμα Ραχίμ Μασούντ, ένα 13χρονο κορίτσι, απεβίωσε στην Αίγυπτο εξ αιτίας προβλημάτων στην διάρκεια επέμβασης κλειτοριδεκτομής στην οποία υποβαλλόταν, ανέφερε η εφημερίδα Al-Masri Al-Yom.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ γινόταν η επέμβαση στο χωριό Γκαρμπίγια, στο Δέλτα του Νείλου, παρουσιάσθηκαν προβλήματα στην αναισθησία, με αποτέλεσμα η έφηβη να χάσει τη ζωή της. Η αιτία θανάτου της αποκαλύφθηκε όταν ο πατέρας της ζήτησε πιστοποιητικό θανάτου από άλλον ιατρό.

Ο ιατρός που έκανε την μοιραία επέμβαση στη νεαρή συνελήφθη και ανακρίνεται, σύμφωνα με την Αλ Μάσρι Αλ Γιομ.

Η κλειτοριδεκτομή είναι κοινή πρακτική από την εποχή των Φαραώ στην Αίγυπτο και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Αφρικής, από τη Σενεγάλη στη Δύση έως τη Σομαλία στην Ανατολή, και από την Αίγυπτο στο Βορρά έως την Τανζανία στο νότο. Παρότι απαγορεύθηκε επισήμως στην Αίγυπτο το 1997, επιτρέπεται σε ιατρούς να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις "σε εξαιρετικές περιπτώσεις".

Η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω αιμορραγίας και προβλήματα στη γέννα. Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι μολύνσεων, ουρολογικών επιπλοκών και ψυχολογικών διαταραχών.

Τον Ιούνιο, μετά το θάνατο της 12χρονης Μπεντούρ Άχμεντ Σάκερ, ο υπουργός υγείας Χάτεμ αλ Γκαμπάλι εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται σε κάθε γιατρό να κάνει τέτοιες επεμβάσεις. Η απαγόρευση δεν έχει ακόμη κατακυρωθεί νομικά και αναμένεται να αντιμετωπίσει αντίσταση στη βουλή, πάντως θεωρείται πιθανή η έγκρισή της.

Έρευνα που διεξήγε η κυβέρνηση το 2000 είχε καταδείξει ότι η πρακτική εφαρμόζεται στο 97% των γυναικών στη χώρα από 15 έως 45 ετών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι οποίοι σιωπούν συνήθως σε ζητήματα ταμπού, όπως είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται εναντίον της πρακτικής, που πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν καθήκον για τους πιστούς μουσουλμάνους και χριστιανούς, ανάλογο της περιτομής.

Μετά το θάνατο της 12χρονης, ο μουφτής Άλι Γκόμα κήρυξε την κλειτοριδεκτομή απαγορευμένη από το Ισλάμ. Ο σεΐχης του πανεπιστημίου αλ Αζάρ -του σημαντικότερου θεσμού ερμηνείας του ιερού νόμου για τους σουνίτες- και ο κόπτης πατριάρχης επίσης ανέφεραν ότι η πρακτική δεν έχει "καμιά βάση στα ιερά κείμενα" τόσο του Ισλάμ όσο και του Χριστιανισμού.
Πηγή: skai.gr