Φίτζι: Lockdown στην πρωτεύουσα μετά από κρούσματα εντόπιας μετάδοσης κορωνοϊού

Φίτζι: Lockdown στην πρωτεύουσα μετά από κρούσματα εντόπιας μετάδοσης κορωνοϊού

Περιοριστικά μέτρα διάρκειας δεκατεσσάρων ημερών τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην πρωτεύουσα των νήσων Φίτζι, τη Σούβα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έπειτα από κηδεία που εκφράζονται φόβοι πως μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης.

Στους σχεδόν 100.000 κατοίκους της πόλης και των περιχώρων της επιβάλλεται να μείνουν σπίτι, ενώ τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη έκλεισαν, μετά την ανακάλυψη των πρώτων κρουσμάτων που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση σε 12 μήνες.

Στρατιωτικός που μολύνθηκε στη διάρκεια της καραντίνας του μετέδωσε τον ιό σε καμαριέρα ξενοδοχείου, η οποία κατόπιν παραβρέθηκε σε κηδεία μαζί με άλλους σχεδόν 500 ανθρώπους.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Τζέιμς Φονγκ δήλωσε ότι καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο. «Τρία από τα κρούσματα αυτά είναι πρόσωπα που παρέστησαν σε αυτή την κηδεία (...) ειδικά ένας άνδρας και η σύζυγός του που εξάπλωσαν τον ιό στην κοινότητα», σημείωσε.

Ωστόσο ο τρόπος που μολύνθηκε το τέταρτο πρόσωπο, μια γυναίκα η οποία ζει σε προάστιο της πρωτεύουσας, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

«Εκείνη και ο σύζυγός της τέθηκαν σε καραντίνα αλλά η σύνεση μας υποχρεώνει να μεταχειριστούμε την περίπτωση αυτή ως πιθανό κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα», συνέχισε. «Καθώς δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τις μετακινήσεις τους και να εντοπίσουμε όλες τις επαφές τους, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε αυστηρά προληπτικά μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ