Ευρωπαϊκή συνεργασία για τη νέα γρίπη

Ευρωπαϊκή συνεργασία για τη νέα γρίπη
Τις προτάσεις της επιτρόπου Υγείας Αντρούλας Βασιλείου, για κοινή στρατηγική των χωρών - μελών στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης, υιοθέτησαν στην έκτακτη Σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν για τις κοινές διαδικασίες πιστοποίησης και έγκρισης των εμβολίων που θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας.

Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τη σύνοδο πραγματοποιήθηκε απολογισμός της κατάστασης και υιοθετήθηκαν συμπεράσματα με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των δράσεων τόσο από την πλευρά των κρατών - μελών όσο και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της διαθεσιμότητας των εμβολίων, της στρατηγικής εμβολιασμού, της ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες, αλλά και της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σε δηλώσεις της η κα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδίδουν προτεραιότητα στα θέματα της υγείας των πολιτών και της πανδημίας της γρίπης ειδικότερα.

Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με συστηματική αξιολόγηση και βελτίωσή του, βάσει των εξελίξεων και των επιστημονικών δεδομένων. Τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας με τελικό σκοπό την αποτελεσματική φαρμακοεπαγρύπνηση.

Η υπουργός Υγείας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και συντονισμένης ενημέρωσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών ιδιαίτερα στα θέματα του εμβολιασμού.

Στη διάρκεια του συμβουλίου η Ελλάδα συμφώνησε ότι η συστηματική και ενισχυμένη συνεργασία για την ανταλλαγή στρατηγικών και επιχειρησιακών πληροφοριών για πολυτομεακά θέματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Τέλος, στο συμβούλιο συμφωνήθηκε να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση της Ελληνίδας υπουργού Υγείας για τη θέσπιση ενισχυμένων μηχανισμών σε θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης και διαχείρισης κινδύνου μέσα από τη στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Πηγή: skai.gr