Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ σε ειδική εκδήλωση ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το Σχέδιο - συνολικού προϋπολογισμού 108 εκατομμυρίων ευρώ - αποτελείται από έξι άξονες:

• Ενίσχυση της έρευνας για τον καρκίνο στην Ελλάδα με τη λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και την Επιτροπή Ογκολογίας.

• Επένδυση στην πρόληψη, καθιερώνοντας την Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία και προχωρώντας σε στοχευμένες δράσεις όπως η καταπολέμηση του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή και η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

• Δημιουργία νέων δομών και προγραμμάτων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Ανάπτυξη ειδικών κέντρων για μαστογραφίες και "τεστ Παππανικολάου" σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με Μη- Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και προμήθεια Κινητών Μονάδων Προσυμπτωματικού Ελέγχου οι οποίες θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.

• Ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών φροντίδας για τους καρκινοπαθείς με τη δημιουργία νέων ξενώνων φιλοξενίας, τον εκσυγχρονισμό του ιατρείου πόνου του ΕΣΥ, την ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και τη θεμελίωση δομών παρηγορητικής αγωγής.

• Πιστοποίηση όλων των μονάδων που προσφέρουν διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες.

• Σεμινάρια κατάρτισης για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε στην ομιλία του ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία - το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης Καραμανλή - βρίσκεται σε συνεχή τροχιά υλοποίησης.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας, έργο που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά