Ερωτηματικά για τη σχέση κινητού - καρκίνου

Ερωτηματικά για τη σχέση κινητού - καρκίνου
Νέα επιστημονική έρευνα που έγινε από κορεάτες και αμερικανούς ερευνητές, υπό τον δρα Σέουνγκ-Κουόν Μιούνγκ του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Νότιας Κορέας και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Clinical Oncology" (Περιοδικό Κλινικής Ογκολογίας), τονίζει ότι μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί επιστημονικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τον καρκίνο, παρόλο που έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει μια τέτοια σχέση.

Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες για το κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ιδίως στον εγκέφαλο, έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στην ποιότητά τους. Μάλιστα, όσες δείχνουν ότι υπάρχει ελάχιστος ή μηδαμινός κίνδυνος, πιθανότατα χαρακτηρίζονται από κάποια μεροληψία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) που εξέτασε και συνέκρινε 23 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο θέμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μελέτες για τη σχέση κινητού - καρκίνου, οι οποίες συνολικά έχουν βασιστεί σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους, εξάγουν αρκετά διαφορετικά συμπεράσματα, ανάλογα με το ποιος κάνει την έρευνα και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιεί, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων προκαλεί καρκίνο.

Σύμφωνα με τη νέα συγκριτική αξιολόγηση του ως τώρα ερευνητικού έργου πάνω στο επίμαχο ζήτημα, οκτώ μελέτες, που θεωρείται ότι ακολουθούν υψηλής ποιότητας ερευνητικές μεθόδους, διαπίστωσαν μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου το κινητό. Επίσης βρέθηκε ένας αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστούν καλοήθεις όγκοι σε άτομα που χρησιμοποιούν κινητό για πάνω από μια δεκαετία.

Από την άλλη, οι μελέτες, οι οποίες κρίνονται ως χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις μεθόδους τους, διαπίστωσαν ότι οι χρήστες κινητών έχουν χαμηλότερο ρίσκο για καρκίνο σε σχέση με όσους σπάνια χρησιμοποιούν κινητό. Κάποιες από αυτές τις μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από τις βιομηχανίες κινητών.

Συνολικά, η νέα μετα-ανάλυση κρίνει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει αρκετά ευρείες μελέτες για να διαφωτίσουν στο κατά πόσο η χρήση κινητών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, γι' αυτό οι ερευνητές ζητούν να υπάρξουν νέες μεγαλύτερες μελέτες.

Η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία και εκτιμάται ότι πλέον υπάρχουν 4,6 δισεκατομμύρια συνδρομητές διεθνώς.
Πηγή: skai.gr