Έρευνα τομή

Το ενδεχόμενο οι ίδιες οι γυναίκες να παράγουν τα δικά τους σπερματοζωάρια αφήνει ανοικτό πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύει την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιτρέψει στις ομοφυλόφιλες γυναίκες να αποκτούν τα φυσικά τους παιδιά.

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ανώριμα σπερματοζωάρια από ιστό νωτιαίου μυελού αντρών.

Στόχος τους, εντός πενταετίας, να τα μετατρέψουν σε ώριμα σπερματοζωάρια, τα οποία θα βοηθήσουν σε θεραπείες γονιμότητας.

Οι επιστήμονες ζητούν τώρα την άδεια να προχωρήσουν στη δημιουργία συνθετικών σπερματικών κυττάρων από δείγμα μυελού των οστών γυναικών.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Γκέτινγκερ και του Μούνστερ και της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερο, απομόνωσαν βλαστοκύτταρα – κύτταρα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά είδη ιστού – από δείγματα νωτιαίου μυελού που ελήφθησαν από άντρες εθελοντές.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτά τα βλαστοκύτταρα θα αναπτύσσονταν σε διάφορα κύτταρα του μυϊκού ιστού. Όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε σπερματικά κύτταρα πρώιμων σταδίων.

Σε περίπτωση που δημιουργηθούν σπερματοζωάρια από γυναίκες, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να γεννήσουν μόνο κορίτσια, καθώς το χρωμόσωμα Υ του αρσενικού σπερματοζωαρίου θα λείπει.
Πηγή: skai.gr