Έπρεπε να ακούσουμε τα ζώα

Πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχε δοθεί περισσότερη προσοχή στην περίεργη συμπεριφορά των ζώων, όταν ο εγκέλαδος χτύπησε τη βόρεια Κίνα το 1976, υποστηρίζουν επιζήσαντες της καταστροφής.

Οι επιζήσαντες του σεισμού που σημειώθηκε στο Τανγκσάν, κοντά στο Πεκίνο, κάνουν λόγο για μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να θεωρηθεί ότι προαναγγέλλουν σεισμό.

Οι σκύλοι ούρλιαζαν άγρια, ώρες πριν από τον σεισμό, τα ποντίκια και τα φίδια βγήκαν από τις κρυψώνες τους, ενώ τα άλογα και οι αγελάδες κλωτσούσαν τα τοιχώματα των στάβλων τους, διηγείται ο Φου Γουενράν, η σύζυγος του οποίου χάθηκε μαζί με 240.000 ανθρώπους στην καταστροφή της 28ης Ιουλίου 1976.

"Τα ζώα προσπαθούσαν να μας πουν κάτι. Αν το ξέραμε, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί", επισημαίνει ο Φου, ο οποίος μαζί με άλλους επιζήσαντες του σεισμού του 1976 λέει ότι οι κάτοικοι του Σιτσουάν θα έπρεπε να ακούσουν τα ζώα της περιοχής τους.

Λίγες ημέρες πριν από τη 12η Μαΐου, εκατοντάδες χιλιάδες βάτραχοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης Μιανγιάνγκ, κοντά στο επίκεντρο, γεγονός που θεωρήθηκε από τους μπλόγκερς προειδοποιητικό σημάδι για τον επικείμενο σεισμό.

Αν και οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις εάν η συμπεριφορά των βατράχων της περιοχής συνδέεται με τον σεισμό, παραδέχονται ότι τα ζώα, ευαίσθητα στις χαμηλές ηχητικές συχνότητες, μπορούν να αισθανθούν επικείμενες φυσικές καταστροφές.

"Τελικά, η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεύρεση περισσότερο αποτελεσματικών και εξειδικευμένων εργαλείων βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης", υποστηρίζει ο πρόεδρος του Tsunami Society με έδρα τη Χονολουλού.

Οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τους αυξημένους κινδύνους για σεισμό μελετώντας τη συγκέντρωση σεισμικών πιέσεων, τις κλίσεις του εδάφους ή τις μετατροπές των μαγνητικών πεδίων, αλλά κανένας σεισμός δεν έχει προβλεφθεί με ακρίβεια με βάση αυτές τις τεχνικές, καταλήγει ο επιστήμονας.
Πηγή: skai.gr