Επιστροφή για έξι αγγεία

Έξι αγγεία του 5ου αιώνα π.Χ επιστράφηκαν από τη Βρετανία στην Ελλάδα, σε ειδική τελετή στο μουσείο της αρχαίας αγοράς, σύμφωνα με τη διαθήκη του καθηγητή αρχαιολογίας, Μάρτιν Ρόμπερτσον. Τη συγκυρία της επιστροφής των έξι οινοχόων με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, τονίζοντας ότι "μαζί μ' εμάς γιορτάζουν και τα μνημεία μας".

Ο βρετανός καθηγητής και έφορος της συλλογής αγγείων του βρετανικού μουσείου είχε κληρονομήσει τα έξι αγγεία τη δεκαετία του 1930 από τη γραμματεία της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, που είχε την ευθύνη των ανασκαφών.

Με διαθήκη του ο καθηγητής ζητούσε μετά το θάνατό του, το 2004, τον επαναπατρισμό των αγγείων.

Στη τελετή παραβρέθηκε ένας από τους γιους του καθηγητή, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχει την αίσθηση πως τα αγγεία μετά από μακρά διαδρομή επέστρεψαν στο σπίτι τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "ίσως τώρα το Βρετανικό Μουσείο σκεφτεί ότι δεν είναι τόσο δύσκολη μια επιστροφή".

Σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους έχουν επαναπατριστεί συνολικά 8 θραύσματα και αγγεία από τον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης.
Πηγή: Δήμητρα Κουντή