Κλείσιμο

Ελληνικός κινηματογράφος στην Αυστραλία

Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί φέτος σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου μέσω του οποίου προωθούνται οι ελληνικές ταινίες στην ευρύτερη αυστραλιανή κινηματογραφική αγορά, αλλά και εξασφαλίζονται πόροι για την παραγωγή νέων ταινιών στην Ελλάδα.

Περισσότερες από 20 ταινίες περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα ανάμεσα στις οποίες και τις ακόλουθες: "EDUART" (Α. Αντωνίου), "ΟΥΡΑΝΙΑ" (K. Καπάκα), "ΠΑΝΔΩΡΑ" (Γ. Σταμπουλόπουλου), "Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΑ" (Δ. Κουτσαμπασιάκου), "ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" (Ν. Παναγιωτόπουλου) "ΠΑΡΕΕΣ" (Σ. Γκορίτσα), "ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ" (Κ. Ευαγγελάκου) και ALTER EGO με τον δημοφιλή τραγουδιστή Σάκη Ρουβά.

Το πρόγραμμα ταινιών ολοκληρώνεται με αναδρομή στον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο ("ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ" - Τζένη Καρέζη, Μ. Χρονοπούλου, Δ. Παπαμιχαήλ, Γ. Φούντας, "ΣΤΕΛΛΑ" Μελίνα Μερκούρη, Γ. Φούντας, "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ" Ν. Κούρκουλος, Μ. Χρονοπούλου) και με ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τη Μελίνα Μερκούρη (Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ).

Όλες οι ταινίες φέρουν αγγλικούς υπότιτλους, εξασφαλίζοντας έτσι και τη συμμετοχή του μη ελληνόφωνου κοινού.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική εκδήλωση των Ελλήνων της διασποράς σ' όλο τον εκτός Ελλάδος κόσμο και οργανώνεται στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη ανελλιπώς από το 1992. Αργότερα προστέθηκαν στον κατάλογο και οι πόλεις της Αδελαϊδας, Βρισβάνης, Καμπέρας και Πέρθης.

Μαζί με τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ των Ιταλών, Γερμανών και Γάλλων της Αυστραλίας, που όμως διαθέτουν ανθηρή κινηματογραφική παραγωγή στην μητρόπολη τους, το Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών ανήκει στην αφρόκρεμα των Κινηματογραφικών Φεστιβάλ Αυστραλίας, χάρις στην ποιότητα και την οργάνωση που διαθέτει τα τελευταία χρόνια.

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει στην πόλη του Σίδνεϊ την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και ακολουθούν οι άλλες πόλεις.
Πηγή: skai.gr