Εξαιρετικά σπάνια η φωναγνωσία

Εξαιρετικά σπάνια η φωναγνωσία
Η πρώτη γνωστή και καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που έχει γεννηθεί χωρίς την ικανότητα να αναγνωρίζει φωνές, ήρθε στο φως από επιστημονική εργασία ερευνητών του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό "Neuropsychologia" (Νευροψυχολογία).

Η σπανιότατη αυτή περίπτωση έχει αποκληθεί με το ελληνικό όνομα "φωναγνωσία" (phonagnosia).

Η ξεχωριστή περίπτωση αφορά μια 60χρονη γυναίκα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους από τις φωνές τους, ούτε καν την κόρη της στο τηλέφωνο. Η συνέπεια είναι ότι η γυναίκα αποφεύγει, όσο μπορεί, να απαντά στο τηλέφωνο και πρέπει να έχει εκ των προτέρων συνεννοηθεί με κάποιον ότι θα της τηλεφωνήσει μια συγκεκριμένη ώρα, ώστε να ξέρει με ποιόν μιλά. Παρά το πρόβλημα, η (ανώνυμη) γυναίκα έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.

Το σπάνιο πρόβλημα τής είχε εμφανιστεί από πολύ μικρή ηλικία, όταν ένιωθε ότι διέφερε από τους άλλους, αλλά το αντιλήφθηκε πλήρως όταν μεγάλωσε και διάβασε ένα επιστημονικό άρθρο για την "προσωποαγνωσία", μια άλλη σπάνια περίπτωση, όπου κάποιος δυσκολεύεται σοβαρά να αναγνωρίσει πρόσωπα.

Η φωναγνωσία ουσιαστικά είναι το φωνητικό ανάλογο της πρωσοποαγνωσίας.

Οι επιστήμονες ήξεραν εδώ και χρόνια για ανθρώπους που μπορεί να έχουν πρόβλημα αναγνώρισης φωνών μετά από εγκεφαλικές κακώσεις λόγω ατυχήματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο, που έπληξαν το δεξί ημισφαίριο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μεγαλώσει με αυτό το πρόβλημα και δεν το απέκτησε από εξωγενές γεγονός αργότερα.

Η έρευνα κατέδειξε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν έχει καμία εγκεφαλική βλάβη στις περιοχές που σχετίζονται με την ακουστική αντίληψη. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Στα πειράματα των ερευνητών του UCL η γυναίκα μπορούσε πάντως να αναγνωρίσει σε ποσοστό περίπου 80% το συναισθηματικό περιεχόμενο των ήχων και την ψυχολογική κατάσταση του συνομιλητή της (θυμός, φόβος, ευχαρίστηση, λύπη κλπ).

Μπορούσε επίσης να αναγνωρίσει γνωστές μελωδίες και να διακρίνει τους ήχους πολλών μουσικών οργάνων. Η γυναίκα δηλώνει ότι μπορεί να απολαύσει τη μουσική, παρόλο που δεν αναγνωρίζει τον τραγουδιστή, όταν δεν τον βλέπει.
Πηγή: skai.gr