Κλείσιμο

Εγκληματίες «λευκού κολάρου» θα επένδυαν στην Μύκονο τα 12 εκατ. δολάρια που «έκλεψαν» από ΗΠΑ

Ρεπορτάζ Άννα Μαρούλη

Μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς έρευνες μέχρι σήμερα για απάτες με τραπεζικές κάρτες οδήγησε στο χτύπημα διεθνούς εγκληματικού κυκλώματος – με μέλη κυρίως ελληνικής καταγωγής - που είχαν καταφέρει να «ξαφρίσουν» με το γάντι 12.000.000 δολάρια από τουλάχιστον 30 τράπεζες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκοντας την αχίλλειο πτέρνα τους.

Τα μέλη του «διασκορπισμένου» δικτύου - χρησιμοποιούσαν πολλές πλαστές ταυτότητες και είχαν καθιερώσει ως έδρα των παράνομων δραστηριοτήτων τους την Ισπανία και  συγκεκριμένα ένα ξενοδοχείο στην πόλη Miajadas, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία της Ισπανίας, ήταν επίσης στη διαδικασία ανοίγματος μιας άλλης έδρας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή Grän (Αυστρία) και ενός άλλου στο νησί της Μυκόνου (Ελλάδα). 

Η διασυνοριακή επιχείρηση SECRETO που ξεκίνησε το 2019, οδήγησε στην σύλληψη 105 ατόμων, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε - υπό τον συντονισμό της Europol- με την συνεργασία των Μυστικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α, της Εθνική Αστυνομίας της Ισπανίας, της ΕΛ.ΑΣ καθώς και αστυνομικών δυνάμεων της Αυστρίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας , της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι παραπάνω και ερευνώνται και άλλοι ύποπτοι. Επίσης, ερευνώνται τραπεζικοί λογαριασμοί και εμβάσματα. 

Ο αρχηγός εντοπίστηκε ανάμεσα σε 3000 φωτογραφίες

Κάθε ένα από τα μέλη του κυκλώματος είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο στην τελειοποίηση της απάτης ενώ αρχηγός αυτού του κυκλώματος φέρεται να είναι ένα άτομο αλβανικής καταγωγής που συνελήφθη  στην Ισπανία και οποίος κυκλοφορούσε με στοιχεία Έλληνα πολίτη που ζει στο εξωτερικό. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ξένων αστυνομικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στην έρευνα, η φωτογραφία και τα υφαρπαχθέντα – ψεύτικα στοιχειά του αρχηγού αλβανικής καταγωγής εστάλησαν στο αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο κατάφερε να τον ταυτοποιήσει ανάμεσα σε 3000 φωτογραφίες σεσημασμένων κακοποιών καθώς διαφορετικά θα είχε συλληφθεί ένας αθώος ανυποψίαστος Έλληνας πολίτης του οποίου είχε αποσπάσει τα στοιχεία.

Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε ο Αλβανός αρχηγός είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές και έχει εγκληματικό μητρώο με απάτες και πλαστογραφίες.

Ο πλασματικός τζίρος και το μεγαλύτερο πιστωτικό όριο 

Κάποια από τα μέλη της, με διπλή ελληνοαμερικανική υπηκοότητα, είχαν την αποστολή να ταξιδεύουν σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, όπως Τέξας και Μαιάμι, με σκοπό την ίδρυση εταιρειών που αργότερα χρησιμοποιούσαν για να διαπράξουν την απάτη. Αφού ίδρυαν εικονικές εταιρίες στις ΗΠΑ και έδιναν μια ψευδή οικονομική φερεγγυότητα πήγαιναν σε διαφορετικές τράπεζες και άνοιγαν εταιρικούς λογαριασμούς. 

Για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρώπης. Με βάση αυτήν την εμπιστοσύνη, οι αμερικανικές τράπεζες εξέδιδαν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για αυτούς τους λογαριασμούς. Για τη νομιμοποίηση των κλεμμένων χρημάτων εμφάνιζαν μεταφορές χρημάτων που γίνονταν από άλλα μέλη της οργάνωσης από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης για να δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα μιας νόμιμης και επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσποιούμενοι έτσι ότι είναι οικονομικά υγιείς. 

Τα χρήματα αυτά μεταφέρονταν μεταξύ των διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών που είχε η οργάνωση, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Λετονία και τη Γερμανία, εμφανίζοντας έτσι διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές που γίνονται από συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αφού περίμεναν μερικούς μήνες για να δείξουν μια οικονομική σταθερότητα, ζητούσαν από τις τράπεζες να εκδώσουν χρεωστικές κάρτες με το μέγιστο διαθέσιμο όριο, με το πρόσχημα να χρησιμοποιηθούν στα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Μόλις λάμβαναν τις κάρτες, τις έστελναν με απλό ταχυδρομείο στην Ελλάδα και την Αυστρία και, από εκεί στην Ισπανία, όπου τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν την απάτη. 

Αυτοί οι άνθρωποι, μόλις ολοκλήρωναν την αποστολή τους στις ΗΠΑ, επέστρεφαν στην Ελλάδα χωρίς φόβο ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα απαιτούσαν το ποσό που είχαν πάρει με αυτή την απάτη, καθώς δεν θα επέστρεφαν ξανά στην αμερικανική επικράτεια.

Ακριβές αγορές μέσω της διαδικασίας προέγκρισης

Όταν οι αμερικανικές κάρτες ήταν στην κατοχή των μελών της οργάνωσης που ήταν εγκατεστημένοι στην Ισπανία, τις χρησιμοποιούσαν σε διάφορες επιχειρήσεις-συνεργούς μέσω του συστήματος προέγκρισης. 

Οι συλληφθέντες εκμεταλλεύονταν τη διαφορά αποδοχής πληρωμών μεταξύ των αμερικανικών και ισπανικών τραπεζών και έκαναν προεγκεκριμένες «εικονικές» συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, μετά από μερικές ημέρες, η αμερικανική τράπεζα διαπίστωνε ότι ο κάτοχος της κάρτας είχε ξεπεράσει το όριο των συναλλαγών με αποτέλεσμα να ζητάει τα λεφτά πίσω και να μην υπάρχουν καθώς οι λογαριασμοί ήταν ήδη άδειοι. 

Προμήθεια 15% για τις επιχειρήσεις-συνεργούς

Η εγκληματική οργάνωση επέλεξε την Ισπανία ως το μέρος για να τελειοποιήσει την απάτη. Το 2017 δημιούργησαν τη βάση των δραστηριοτήτων τους στο δήμο Mondragón του Guipuzcoan και αργότερα άλλαξαν την τοποθεσία τους στην πόλη Alange (Badajoz), όπου εκμίσθωναν μια ξενοδοχειακή επιχείρηση. 

Τελικά εγκαταστάθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Miajadas (Cáceres), όπου λειτουργούσαν για δύο χρόνια. Αυτή η ξενοδοχειακή επιχείρηση κράτησε την καφετέρια του ανοιχτή στο κοινό, ώστε να μην προκαλεί υποψίες αδράνειας, αλλά αυτοί που έμεναν εκεί ήταν τα κύρια μέλη του οργάνωσης καθώς και άλλοι Έλληνες εταίροι που πήγαν προσωρινά στην Ισπανία για να πραγματοποιήσουν την διαχείριση που σχετίζεται με την απάτη.

Οι αρχηγοί της ομάδας, αλβανικής καταγωγής, χρησιμοποίησαν ψεύτικα ελληνικά έγγραφα και είχαν εμπιστευτικό προσωπικό, όλοι τους Ισπανοί, που εργαζόταν για την οργάνωση εκτελώντας διάφορες λειτουργίες. Από τη μία πλευρά, υπήρχαν εκείνοι που προσέλκυαν επιχειρήσεις – συνεργούς - επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες - που επέτρεπαν να περάσουν τις αμερικανικές κάρτες στο POS της επιχείρησής τους με αντάλλαγμα την προμήθεια 15% του ποσού. 

Μόλις έμπαιναν τα χρήματα στον λογαριασμό του στον «συνεργάτη», θα έπρεπε να επιστρέψει το υπόλοιπο 85% μέσω τραπεζικής μεταφοράς σε έναν από τους πολλούς λογαριασμούς που διαχειρίζονταν τα κύρια μέλη της οργάνωσης τόσο στην Ισπανία όσο και σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. 

Για να δικαιολογήσουν την υποτιθέμενη συναλλαγή, έκαναν ψευδείς αποδείξεις στο όνομα των Αμερικανών εμπόρων που εμφανίζονταν στην κάρτα, προκειμένου να παριστάνουν την αγορά προϊόντων ή την παροχή υπηρεσίας.

Ξέπλυμα σε «φάρμακα» αξίας 80.000 ευρώ και ταυρομαχίες

Σύμφωνα με ελληνικές αστυνομικές πηγές ερευνάται ξέπλυμα χρημάτων από αυτήν την δραστηριότητα μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με την αστυνομία της Ισπανίας σε μια περίπτωση πέρασαν αμερικανικές κάρτες σε ένα φαρμακείο αξίας 80.000 ευρώ - όλα σε λιγότερο από μία ώρα - ενώ σε μια άλλη φέρεται να ξόδεψαν 300.000 ευρώ σε μια λέσχη ταυρομαχιών. 
Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν επωφεληθεί από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης προέρχονται από όλους τους τομείς, όπως ξενοδοχεία, κοσμήματα, κατασκευαστικές εταιρείες, προϊόντα κρέατος, τουρισμό, ενοικίαση και πώληση οχημάτων, γεωργικών μηχανημάτων, εναλλακτικών λεσχών, πλακιδίων και κεραμικών, μεταξύ άλλων.

«Οι μπροστινοί» 

Επιπλέον, το κύκλωμα είχε «μπροστινούς»  που τους παρείχαν εταιρίες-βιτρίνα. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούσαν μια φαινομενική προσωρινή σταθερότητα και τις χρησιμοποιούσαν ως τραπεζικό εμπορευματοκιβώτιο για τα χρήματα που οι συνεργοί τους «επέστρεφαν» στο κύκλωμα. Από αυτούς τους λογαριασμούς μοίραζαν αργότερα τα χρήματα σε πολλούς άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονταν από την οργάνωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

Μέσα στο δίκτυο υπήρχαν επίσης αρκετά άτομα που πραγματοποιούσαν λειτουργίες «διαχείρισης», προετοιμάζοντας τις ψεύτικες αποδείξεις και τα λογιστικά ποσοστά. 

Εσωτερική βοήθεια

Παράλληλα, λάμβαναν συμβουλές από διάφορους τραπεζικούς υπαλλήλους που τους ενημέρωναν για το πώς και πότε να πραγματοποιήσουν τις προεγκρίσεις, και τους ειδοποιούσαν σε περίπτωση που το τμήμα ελέγχου της απάτης ή του ξεπλύματος χρημάτων έλεγχε τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ εικάζεται ότι εμπλέκονται μεγάλα τραπεζικά κεφάλια ή άτομα που ξέρουν τις διαδικασίες αυτές και γίνεται σχετική έρευνα.

Πώς έλεγχαν το σύστημα- Οι διαμάχες και οι απαγωγές

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν τους δικούς τους μηχανισμούς για τον έλεγχο όλων των εμπορικών λογαριασμών και των τραπεζικών λογαριασμών που ανοίχθηκαν στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση βίας, εάν ήταν απαραίτητο, για να «κατευθύνουν» άτομα που δεν ακολουθούσαν τις γραμμές που είχαν επισημανθεί από τους ηγέτες της ομάδας. 

Ένα από αυτά τα περιστατικά βίας υπέστη ένα από τα μέλη της ομάδας όταν διαπίστωσαν ότι είχε κρατήσει μέρος της απάτης που είχε διαπράξει. 

Αφού τον απήγαγαν και τον πήγαν στο μέρος όπου οι αρχηγοί της οργάνωσης κρύβονταν «για να τους δώσει εξηγήσεις», τον ξυλοκόπησαν. 

Πώς έγιναν οι συλλήψεις- Ταυτόχρονα σε Ισπανία, Ελλάδα, Αυστρία, Δανία

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του κυκλώματος ήταν τόσο σίγουροι για το "κόλπο" τους που όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ, ειδικότερα για τους εμπλεκόμενους στην Ελλάδα, δεν λάμβαναν μέτρα προστασίας.

Οι 13 συλληφθέντες στην Ελλάδα απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα Εφετών και τελούν σε αναμονή εάν θα δικαστούν Ελλάδα ή Ισπανία.

Οι συλλήψεις συνολικά της επιχείρησης SECRETO πραγματοποιήθηκαν σε τρεις φάσεις, η πρώτη ήταν η πιο σημαντική και στις οποίες πραγματοποιήθηκαν όλες οι εγγραφές και έρευνες τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Δανία, καθώς και η σύλληψη 36 ατόμων την ίδια μέρα.  

Γι 'αυτό, ιδρύθηκε ένα κέντρο συντονισμού και διοίκησης στο Badajoz, στην έδρα του Ανώτατου Αρχηγείου της Εξτρεμαδούρας της Ισπανίας, αποτελούμενο από μέλη της Αστυνομίας της Ισπανίας και έντεκα (11) μέλη της Αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας που ήταν διορισμένα στην Ισπανία και άλλα μέλη από την έδρα της Μυστικής υπηρεσίας στην Ουάσιγκτον. Από αυτό το κέντρο επιχειρήσεων, καθοδηγήθηκε και συντονίστηκε όλη η επιχειρησιακή δράση και δημιουργήθηκε ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας με τα τέσσερα άλλα κέντρα διοίκησης εγκατεστημένα στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα, την Αυστρία και την έδρα της EUROPOL. 

Ομοίως, ανακριτές από την αστυνομία της Ισπανίας ταξίδεψαν στην Ελλάδα και την Αυστρία για να συντονίσουν και να πραγματοποιήσουν συλλήψεις και έρευνες στα σπίτια των υπόπτων επιτόπου.

Πάνω από 12 εκατ.  οικονομική ζημία 

Αυτή η περίπλοκη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη περισσότερων από 30 τραπεζικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ  που δέχτηκαν πλήγμα από την απάτη με ζημιά που υπερβαίνει τα 12.000.000 δολάρια. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στην Ισπανία, καθώς και διεθνώς - ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ρουμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Τουρκία, Πορτογαλία , Γαλλία, Ολλανδία, Λετονία και Γερμανία-. 

Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης, έχουν αποκλειστεί 87 τραπεζικοί λογαριασμοί με πάνω από 1.300.000 ευρώ και κατασχέθηκαν (14) πολυτελή οχήματα και 406.000 ευρώ.

Ειδικότερα στην Ελλάδα διενεργήθηκαν (32) έρευνες σε οικίες, εταιρείες, αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(3) οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας,
(21) μηχανήματα POS και (17) φορητοί υπολογιστές,
(11) tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής,
(12) σκληροί δίσκοι και (22) USB Sticks ,
(30) κινητά τηλέφωνα και (16) κάρτες SIM ,
(103) πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,
(2) πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι,
(643) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (3) γεμιστήρες,
(20.790) ευρώ και (600) δολάρια Η.Π.Α.,
(7.407) γρίβνα Ουκρανίας και (600) κορώνες Τσεχίας,
αποκόμματα συναλλαγών από τερματικές συσκευές POS και
διάφορα έγγραφα, σημειώσεις και σφραγίδες εταιρειών.