Δύναμη φωτιάς

Γιγαντιαίες ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια στις ανατολικές ακτές της Γροιλανδίας και στα βρετανικά νησιά προκάλεσαν την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων, η μελέτη της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι εκρήξεις αυτές ήταν η γενεσιουργός δύναμη του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ ταυτόχρονα χώρισαν τη Γροιλανδία από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που επιβεβαίωσαν αυτήν την υπόθεση αναλύοντας γεωλογικά δεδομένα και απολιθώματα, τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μεθανίου απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και αύξησαν τη θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια του ωκεανού στις τροπικές περιοχές και κατά 6 βαθμούς στα νερά της Αρκτικής.

Η έρευνα αυτή δείχνει πώς αντιδρά ο πλανήτης στην εκπομπή σημαντικών ποσοτήτων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το CO2, και καταδεικνύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ηφαιστειακής δραστηριότητας και της έναρξης μιας περιόδου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Science.

Η περίοδος αυτή, κατά την οποία το κλίμα ήταν πολύ ζεστό, διήρκησε περίπου 220.000 χρόνια. Εκτός από την υπερθέρμανση των ωκεανών, οι εκπομπές CO2 προκάλεσαν και την εξαφάνιση πολλών ειδών.
Πηγή: skai.gr