Διχασμένη η Δύση για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκτά κρίσιμη σημασία η σημερινή συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων στη Γενεύη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, θα επιδιώξει μια αποκλιμάκωση της έντασης στις διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα ζητήσει απαντήσεις στην πρόταση της Μόσχας για την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που θα αποκλείουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση έναντι της Ουκρανίας, αν και θεώρησε λιγότερο πιθανό να προχωρήσει σε ανοιχτό πόλεμο. «Με ρωτάτε αν πιστεύω ότι (ο Πούτιν) θα τσεκάρει τη Δύση; Ναι, πιστεύω ότι θα το κάνει. Αλλά θα πληρώσει ακριβό τίμημα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του για το Ουκρανικό. Σοβαρά ερωτήματα προκάλεσε, όμως, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και μεταξύ των συμμάχων τους η διάκριση που έκανε ο Μπάιντεν ανάμεσα σε μια σαρωτική στρατιωτική εισβολή και σε ενδεχόμενη «ελάσσονα επίθεση» (minor incursion) της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Είναι ένα πράγμα να έχουμε μια ελάσσονα επίθεση, όπου θα καταλήξουμε να συζητάμε (στο ΝΑΤΟ) τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Αλλά αν κάνουν (οι Ρώσοι) αυτό που μπορούν πραγματικά να κάνουν με τόσες δυνάμεις που έχουν αναπτύξει στα σύνορα, τότε αυτό θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία, εφόσον πραγματοποιήσει νέα εισβολή στην Ουκρανία».

Μια τοποθέτηση που, πέραν των άλλων, αποκάλυψε και τις σοβαρές αντιθέσεις στους κόλπους της Δύσης για το εύρος και την ένταση των πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η αντίδραση του Κιέβου ήταν έντονη. Με ανακοίνωσή του, χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ελάσσονες εισβολές, ούτε μικρά έθνη». Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας σημείωσε στο CNN ότι o Αμερικανός πρόεδρος «έδωσε το πράσινο φως στον Πούτιν να εισβάλει». Αργότερα, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε από τις προηγούμενες δηλώσεις του περί «ελάσσονος επίθεσης», απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθεί εισβολή».

Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Βερολίνο 

Την εικόνα του ενιαίου μετώπου έναντι της Ρωσίας προσπάθησε να «αναστηλώσει» ο Μπλίνκεν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, διέψευσε και πάλι τα περί επικείμενης εισβολής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «επικοινωνιακή συγκάλυψη των επικείμενων δικών τους (των Δυτικών) μεγάλης κλίμακας προκλητικών ενεργειών».

Αποστολή εξοπλισμού
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο διευθυντής της CIA, Νίκολας Μπερνς, επισκέφθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί, το Βερολίνο και το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες οι ειδήσεις