Διεθνές συνέδριο για την ελληνική γλώσσα

Διεθνές συνέδριο για την διδασκαλία και την διάδοση της Νεοελληνικής γλώσσας στην Ιταλία διοργανώνεται στη Ρώμη

\"Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ομοσπονδία μας\", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ, Νικόλαος Μίσχος και πρόσθεσε ότι \"σκοπός του συνεδρίου, που διοργανώνουμε μετά το επιτυχημένο, κατά κοινή ομολογία, πρώτο συνέδριο το Δεκέμβριο του 2004 στο Παλέρμο, είναι να εξετάσουμε τρόπους καλύτερης προώθησης της Νεοελληνικής γλώσσας στην Ιταλία, με απώτερο σκοπό τη μεθόδευση της ένταξης της στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ιταλικού σχολείου\".

Δεδομένου ότι σε αρκετά ιταλικά πανεπιστήμια υπάρχουν έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, με Έλληνες και Ιταλούς καθηγητές, ο κ. Μίσχος εκτιμά ότι η επίτευξη αυτού του στόχου συνεπάγεται αύξηση των εγγραφών στις έδρες αυτές.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων \"Odeion\" της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου \"La Sapienza\", υπό την επιστημονική επιμέλεια της καθηγήτριας Paola Maria Minucci, η οποία κατέχει την έδρα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο. Στο συνέδριο θα γίνουν ανακοινώσεις από επιστήμονες της Ιταλίας και της Ελλάδας σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ενώ θα λάβουν μέρος καθηγητές από τις έδρες ελληνικών σπουδών στην Ιταλία, ομογενείς και Έλληνες εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι ελληνικών ομοσπονδιών της Ευρώπης, του ΣΑΕ κ.ά.

Σχολεία ελληνικής γλώσσας λειτουργούν σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας, όπου υπάρχουν πολυάνθρωπες ελληνικές παροικίες, με τη φροντίδα των κοινοτήτων ή της Εκκλησίας, με εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Πίζα όπου ζει και δραστηριοποιείται ο κ. Μίσχος από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄70, εδώ και ένα χρόνο τα περίπου 25 ελληνόπουλα διδάσκονται για πρώτη φορά τη γλώσσα μας από αποσπασμένο εκπαιδευτικό από την Ελλάδα, ύστερα από σχετικό αίτημα της κοινότητα προς το Υπουργείο Παιδείας.

\"Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αντεπεξέλθουμε στο ρόλο μας, ως αντιπροσωπευτικό και συντονιστικό όργανο των δεκαπέντε ελληνικών κοινοτήτων και αδελφοτήτων που υπάρχουν στην Ιταλία. Δυσκολίες υπάρχουν, κυρίως οικονομικής φύσεως, αυτό όμως δεν μας σταματά να συνεχίσουμε το έργο μας προς όφελος του ελληνισμού και την προώθηση των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας\", σημειώνει ο κ. Μίσχος.

Οι Έλληνες στην Ιταλία, η πλειοψηφία των οποίων είναι απόφοιτοι ιταλικών πανεπιστημίων, παρ΄ όλο που είναι ενσωματωμένοι στην ιταλική κοινωνία, διατηρούν στενές σχέσεις και με την Ελλάδα, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ. Ο ίδιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δράμα, απ΄ όπου πήγε στην Ιταλία για σπουδές και ζει μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή οι κοινότητες και οι αδελφότητες της Ομοσπονδίας κινητοποιήθηκαν για τη συγκέντρωση βοήθειας για τους πυροπαθείς στην Ελλάδα, μία αυθόρμητη κίνηση, που αντανακλά την αγάπη που τρέφει ο Ελληνισμός για την πατρίδα.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ιδρύθηκε το 1991, με νομική έδρα τη Μπολόνια. Σήμερα αριθμεί 15 κοινότητες και αδελφότητες: στη Βενετία, τη Γένοβα, την Εμίλια Ρομάνια, το Μιλάνο, τη Νεάπολη και Καμπανία, την Παβία, το Παλέρμο, την Πάρμα, την Πίζα, την Τεργέστη, τη Ρώμη και το Λάτιο, το Μπρίντιζι, το Λέτσε, τη Φότζια και τα Καπιτανάτα και τη Φλωρεντία. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι επίσης ένας σοβαρός παράγοντας συσπείρωσης του Ελληνισμού της Ιταλίας.

Το σημαντικότερο ελληνικό πολιτιστικό ίδρυμα της Ιταλίας, και ένα από τα πιο αξιόλογα σε όλο τον κόσμου, είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, το μοναδικό ελληνικό κέντρο μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνών στο εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr