Δεν βρέθηκαν τα οστά του Λόρκα

Δεν βρέθηκαν τα οστά του Λόρκα
Μυστήριο εξακολουθεί να τυλίγει την τοποθεσία στην οποία ετάφη ο περίφημος ισπανός ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα αφού οι εδικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον ομαδικό τάφο στον οποίο πίστευαν ότι θα έβρισκαν τα οστά του.

Από τη δίμηνη ανασκαφή διαπιστώθηκε ότι "δεν έγιναν ποτέ ταφές" στο Αλφακάρ, κοντά στη Γρανάδα της νότιας Ισπανίας, όπως ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος των τοπικών δικαστικών αρχών, Μπεγκόνια Άλβαρες.

Ο συγγραφέας του "Ματωμένου Γάμου" σκοτώθηκε από υποστηρικτές του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, σε ηλικία 38 ετών, στις αρχές του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39). Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι εκτελέστηκε στο Αλφακάρ και πολλοί πίστευαν ότι είχε ταφεί στην περιοχή αυτή, μαζί με άλλους εκτελεσθέντες.

Ορισμένοι ιστορικοί επέμεναν να ανοιχτεί ο τάφος για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες γύρω από το θάνατο του Λόρκα αλλά και για να γίνει μια κανονική ταφή του ποιητή. Οι απόγονοί του ωστόσο διαφωνούσαν με την ενέργεια αυτή, την οποία θεωρούσαν μεροληπτική σε βάρος των υπολοίπων, ανώνυμων θυμάτων του πολέμου.

Οι αρχές της Ανδαλουσίας τελικά διέταξαν το άνοιγμα κατόπιν αιτήματος των οικογενειών των άλλων πέντε ανθρώπων που πιθανολογείτο ότι είχαν ταφεί εκεί. Από την ανασκαφή και την έρευνα που έγινε στο χώρο όμως δεν βρέθηκε τίποτα.

Όπως είπε η Άλβαρες, το Πάρκο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που έχει κατασκευαστεί στο χώρο θα παραμείνει ως έχει.
Πηγή: skai.gr