Αυτοκτονούμε καθημερινά

Αυτοκτονούμε καθημερινά
Αυτοκτονούμε καθημερινά τρώγοντας υπερβολικά, καπνίζοντας σαν φουγάρα, λιώνοντας μπροστά στην τηλεόραση και αγνοώντας παντελώς τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Αυτή είναι η εικόνα του σύγχρονου ΄Ελληνα, ο οποίος ενώ το 1991 κατείχε μόλις τη δεύτερη θέση στο προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004 βρέθηκε στην 11η, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννη Τούντα, ο οποίος ανέλυσε διάφορες έρευνες, ευρωπαϊκές και ελληνικές, για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της μελέτης, η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς όσον αφορά το κάπνισμα, καθώς οι άνδρες καπνίζουν σε ποσοστό 49,9% και οι γυναίκες σε αντίστοιχο 30,8%, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Το 60% του πληθυσμού στη χώρα μας παρουσιάζει αυξημένο σωματικό βάρος, ενώ οι Ελληνες είναι πλέον οι πιο υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι στην Ευρώπη μετά τους Βρετανούς.

Απογοητευτικό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ανδρών αλλά και οι μισές γυναίκες δηλώνουν ότι δεν αθλούνται.

Επίσης, ανησυχητικό είναι το στοιχείο που αφορά τη διατροφή μας, καθώς αυτή εμφανίζει αποκλίσεις ύψους 50% από τις προδιαγραφές ή από ό,τι ορίζει η μεσογειακή δίαιτα.
Η πρόληψη είναι έννοια που μάλλον δεν ταιριάζει στους Έλληνες, καθώς το 35% των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Οι μελέτες του κ. Τούντα δείχνουν ακόμη ότι οι κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις έχουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας (36,9%) σε σύγκριση με τις ανώτερες (30,4%).

Ετσι, όπου υπάρχει χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, παρουσιάζεται υψηλότερος δείκτης γενικής θνησιμότητας και υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πηγή: skai.gr