Άρχισαν τα έργα για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

Η πρώτη εκσκαφή για την ανέγερση ελληνικού σχολείου στην περιοχή Μπεργκ αμ Λάιμ του Μονάχου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο, Σοφίας Γραμματά και εκπροσώπων ελληνικής παροικίας της περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το σχολείο, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει 750 μαθητές, θα είναι έτοιμο το 2016.

Η ανέγερση θα στοιχίσει 26 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την διάρκεια της τελετής, ο πρωτοπρεσβύτερος ευχαρίστησε την ελληνική πολιτεία και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την απόφασή τους να ανεγερθεί το σχολείο παρά τις δυσκολίες, ενώ η κ. Γραμματά μετέφερε συγχαρητήριο μήνυμα του υπουργού Παιδείας.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής του πρώτου ιδιόκτητου ελληνικού σχολείου στην Βαυαρία απασχόλησε και τις δύο μεγάλες εφημερίδες της περιοχής, οι οποίες, με εκτενή δημοσιεύματά τους, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια να αποφευχθεί η επιστροφή του 15.000 τ.μ. οικοπέδου στην πόλη του Μονάχου.

Η Sueddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «ελληνική επίθεση γοητείας», καθώς ο δήμος είχε απειλήσει να ενεργοποιήσει ρήτρα η οποία προέβλεπε την επιστροφή του ακινήτου, εάν τα έργα κατασκευής δεν είχαν ξεκινήσει σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

«Εάν υπάρξει κάποια διαδικασία, η Ελλάδα θα κερδίσει, φαίνεται πεπεισμένος ο νομικός εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς Γεώργιος Βλαχόπουλος», ο οποίος, σε δηλώσεις του στην Muenchner Merkur εξηγεί, ότι «από την πόλη του Μονάχου η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει ολοκληρώσει με την εκσκαφή ως το τέλος Μαϊου» και τονίζει ότι ουδείς από τους εμπλεκόμενους επιθυμεί αντιπαράθεση, ενώ η Ελλάδα και οι 30.000 Έλληνες του Μονάχου είναι πεπεισμένοι, ότι η διαφορά θα επιλυθεί ειρηνικά, σύμφωνα με την ελληνοβαυαρική παράδοση.

Σύμφωνα με την Munchner Merkur, η αρχική κατασκευή σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί ως το 2015, ενώ το σχολείο θα πρέπει να είναι έτοιμο προκειμένου να υποδεχθεί μαθητές για το σχολικό έτος 2016-17.

Ο κ. Βλαχόπουλος και η κατασκευαστική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει το έργο, πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ειδική εκδήλωση, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για το έργο και τις πρόνοιες που θα ληφθούν για την ασφάλεια των πεζών και των ποδηλατών, κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ