Αρχαίο ημερολόγιο ο δίσκος της Νέμπρα;

Οι αρχαιολόγοι φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του αν ο εντυπωσιακός δίσκος από την Εποχή του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία ήταν ένα από τα πρώτα ημερολόγια της ανθρωπότητας.

Ο δίσκος της Νέμπρα είναι διακοσμημένος με σύμβολα του Ήλιου, της Σελήνης και των άστρων. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι ηλικίας 3.600 ετών.

Ωστόσο, ομάδα επιστημόνων θέτει εν αμφιβόλω την άποψη ότι ο δίσκος εχρησιμοποιείτο από αστρονόμους της αρχαιότητας ως όργανο ακριβείας για την παρατήρηση του ουρανού.

Υποστηρίζει αντίθετα ότι ο δίσκος εχρησιμοποιείτο σε σαμανιστικές τελετές.

Όμως, άλλοι αρχαιολόγοι οι οποίοι έχουν μελετήσει τον ουράνιο δίσκο της Νέμπρα δίνουν έμφαση σε χαρακτηριστικά του δίσκου, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, βοηθούσαν τους ανθρώπους της Εποχής του Χαλκού να εντοπίζουν τέσσερις βασικές ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο δίσκος της Νέμπρα, ο οποίος ανακαλύφθηκε κοντά στη γερμανική πόλη Νέμπρα το 1999, θεωρείται μια από τις πλέον εντυπωσιακές και αμφιλεγόμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας.

Παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι αυθεντικός.

\"Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι δεν αποκαλύπτουν ότι ο δίσκος είναι προϊόν απομίμησης. Το αποκρύπτουν, ελπίζοντας ότι η μπόρα θα περάσει\", δήλωσε στο BBC ο Γερμανός ερευνητής Πέτερ Σάουερ του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ.

Από την τελευταία μελέτη του δίσκου της Νέμπρα προκύπτει ότι αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως ημερολόγιο κατά την Εποχή του Χαλκού.

Σύμφωνα με άλλη θεωρία, ο δίσκος εχρησιμοποιείτο ενδεχομένως και για την εναρμόνιση του ηλιακού και του σεληνιακού ημερολογίου, υποδεικνύοντας στους αγρότες τις κατάλληλες περιόδους για τη σπορά και τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Πάντως άγνωστη παραμένει η ακριβής ηλικία του, καθώς ο χαλκός δεν χρονολογείται απευθείας, αλλά με έμμεσο τρόπο.

\"Αναζητούμε πολλά διαφορετικά στοιχεία που να μας παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για πλαστό αντικείμενο. Απουσία αυτών, αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα ο δίσκος να είναι αυθεντικός\", επισημαίνει ο Ερνστ Περνίκε, του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν στη Γερμανία.

Ωστόσο για τον Πέτερ Σάουερ, η αυθεντικότητα του δίσκου της Νέμπρα παραμένει αμφίβολη.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)