Αποκωδικοποίηση του ήπατος

Ένα σημαντικό βήμα προς την αποκωδικοποίηση της ηπατίτιδας και του καρκίνου του ήπατος έγινε στο Ινστιτούτο Γενετικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, η ομάδα των επιστημόνων, υπό τον Έλληνα γενετιστή Μανόλη Πασπαράκη, απέδειξε με πειράματα με ποιο τρόπο οι ιοί προσβάλλουν τα ηπατικά κύτταρα.

Η επιστημονική ομάδα, κατάφερε, έπειτα από τρία χρόνια έρευνας να αποδείξει ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ηπατίτιδας C και του καρκίνου στο ήπαρ.

Το όνομα της πρωτεΐνης είναι Νέμο και όπως επισημαίνουν, στην ουσία "δείχνει" ένα συγκεκριμένο δρόμο προς τα ηπατικά κύτταρα.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ελπίζουν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η παρασκευή φαρμάκων που θα καταπολεμούν, τόσο την ηπατίτιδα C, όσο και τον καρκίνο του ήπατος.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι στις καλύτερες των περιπτώσεων θα παρεμποδίζεται ακόμα και η εκδήλωση των σοβαρών αυτών ασθενειών. Άλλωστε, εάν η ηπατίτιδα C, δηλαδή η φλεγμονή του ήπατος, δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τότε είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί καρκίνος.

Στην Ασία και την Αφρική, όπου σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων ηπατίτιδας παγκοσμίως, οι ασθένειες της ηπατίτιδα C και ο καρκίνος έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μοιραία κατάληξη.

Οι βασικότεροι λόγοι είναι ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι κακές συνθήκες υγιεινής που ευνοούν την εκδήλωση και διάδοση της ηπατίτιδας.

Έως τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες δε γνώριζαν ποιο δρόμο ακολουθεί ένα ιός, ώστε να προσβάλλει ένα υγιές κύτταρο. Εντοπίζοντας τη σημασία και το ρόλο της πρωτεΐνης Νέμο, ο γενετιστής Μανόλης Πασπαράκης και η ομάδα του έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκωδικοποίηση της διαδικασίας προσβολής από την ασθένεια.

Επίσης, με πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν στην πράξη τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

"Η πρωτεΐνη Νέμο ρυθμίζει μια σημαντική δίοδο την οποία ονομάσαμε NF Κάπα Β. Η δίοδος αυτή καθορίζει τις αντιδράσεις των ηπατικών κυττάρων στο άγχος. Που σημαίνει ότι αν ένα κύτταρο αποτύχει για κάποιο λόγο να ενεργοποιήσει τη δίοδο NF Κάπα Β, τότε γίνεται ευάλωτο σε επιθέσεις ιών και δεν αποκλείεται να καταστραφεί. Όταν πετύχαμε να μπλοκάρουμε την πρωτεΐνη Νέμο, διαπιστώσαμε πως ούτε η δίοδος NF Κάπα Β δε λειτουργούσε πια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασπαράκης.

Όταν λοιπόν δεν λειτουργεί η δίοδος του ήπατος, τότε τα κύτταρα λόγω των τοξικών ουσιών είναι εκτεθειμένα σε επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν την καταστροφή τους.

Η νέκρωση αυτή οδηγεί με τη σειρά της σε μια χρόνια πάθηση, επειδή το ήπαρ προσπαθεί να αμυνθεί επισπεύδοντας το διαχωρισμό των υγιών κυττάρων. Εάν συμβεί αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε έχουμε να κάνουμε με φλεγμονή του ήπατος που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην εκδήλωση καρκίνου.
Πηγή: skai.gr