Αποκωδικοποίηση ενζύμου εναντίον καρκίνου

Ένα ένζυμο, χαρακτηριστικό γνώρισμα σχεδόν κάθε μορφής καρκίνου, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν αυστραλοί ερευνητές.

Η τελομεράση ήταν γνωστή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να καταλάβουν την σύνθεση της, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν πιο στοχευμένες θεραπείες.

Πλέον, οι ερευνητές στην Αυστραλία έσπασαν τον κωδικό της.

Εκεί που πρόκειται να βοηθήσει σημαντικά αυτή η ανακάλυψη είναι στο να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο οι έρευνες για την τελομεράση και κατ' επέκτασιν στον ίδιο τον καρκίνο. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν γνώριζαν την σύνθεση αυτού του ενζύμου.

Περισσότερες από 30 πρωτεΐνες είχαν στο παρελθόν μελετηθεί, καθώς οι επιστήμονες πίστευαν ότι αποτελούσαν μέρος της τελομεράσης.

Οι αυστραλοί ερευνητές απέδειξαν ότι η τελομεράση δεν αποτελείται από 30 η 32 πρωτεΐνες, αλλά από δύο.

Από την αποκωδικοποιήση του καρκινικού ενζύμου στην Αυστραλία η πιο θανατηφόρος ασθένεια δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, αυτή τη φορά από το Ντάλας της Αμερικής.

Ερευνητές του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο η χημειοθεραπεία να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Αν και η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στα κλινικά εργαστήρια είναι αδιαμφισβήτητη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πρώτες εφαρμογές των νέων ευρημάτων δεν θα πάρουν πάνω από πέντε χρόνια.
Πηγή: Μελίνα Τσέλιου