Από μικρό κι από καρτούν...

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μεσοαστική αμερικανική οικογένεια, τα μέλη της οποίας αισθάνονταν υπόπτως άνετα τόσο με το… αρτσούμπαλο δυσδιάστατο σουλούπι τους, όσο και με το βαθύ κίτρινο χρώμα τους! Στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, λίγοι “ήρωες” έχουν δώσει την αίσθηση της απόλυτης άνεσης με την “εμφάνισή” τους, όσο οι θρυλικοί “Simpsons”. Είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο της στο εθνικό κανάλι Fox, η μακροβιότερη σειρά καρτούν στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σαρκάζοντας με αναπάντεχα εύστοχο τρόπο την αμερικανική κοινωνία.

Η σειρά των Ματ Γκρένινγκ και Τζέιμς Μπρουκς ήταν πάντα ένας… υποδόριος υιός στο μαλακό υπογάστριο της αμερικανικής κοινωνίας. Όταν ξεκίνησαν, κανείς δεν φανταζόταν ότι δυο δεκαετίες αργότερα οι “Simpsons” θα ήταν η πιο καταλυτική σάτιρα της αμερικανικής υποκουλτούρας και του ακατάσχετου αμερικανικού μικροαστισμού. Σιγά - σιγά, επεισόδιο με επεισόδιο, οι παραγωγοί της σειράς διεκδίκησαν και πέτυχαν τόσο τη δημιουργική τους ανεξαρτησία από το κανάλι Fox (τον φάρο του ακροδεξιού συντηρητισμού στα αμερικανικά media), όσο και το… στομάχι για μια ακατάσχετη σαρκαστική κριτική των αξιών του “αμερικανικού ονείρου”.

Στην πρώτη τους κινηματογραφική εκδοχή, η οικογένεια των Όμερ, Μαρτζ, Μπαρτ και Λίσα Σίμπσον, βάζουν στο στόχο τους και την… οικολογική υστερία της τελευταίας διετίας. Όταν ο ασυνείδητος Όμερ μολύνει τα νερά της λίμνης του αγαπημένου του Σπρίνγκφιλντ με τις ακαθαρσίες του νέου κατοικίδιου γουρουνιού του, γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος των “οικολογικά ευαίσθητων” συμπολιτών του, αλλά και της συζύγου του, Μαρτζ. Σύντομα θα γίνει η αφορμή για τον πλήρη αποκλεισμό της πόλης από την υπόλοιπη χώρα, μετά από παρέμβαση του προέδρου… Άρνολντ Σβαρτσενέγγερ!

Η ταινία μοιάζει με μεγάλου μήκους επική εκδοχή ενός επεισοδίου της σειράς. Η οικογένεια ταξιδεύει εκτός Σπρίνγκφιλντ και αντιμετωπίζει με τη γνωστή μικροαστική απάθεια και τη γνώριμη νοητική αφέλεια όλες τις “παθήσεις” της νέοσυντηρητικής και όψιμα ευαισθητοποιημένης σύγχρονης Αμερικής. Σε μια εποχή όπου η πολιτικοκοινωνική σάτιρα έχει χάσει την αιχμηρή ισχύ της, μια αποϊδεολογικοποιημένη σειρά κινουμένων σχεδίων αποδεικνύεται εντυπωσιακά διαυγής για τα αποπολιτικοποιημένα “παιδιά”, τα οποία θεωρητικά αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των αποδεκτών της…
Πηγή: Τέο Ιωάννου