Αόρατο νήμα

Αόρατο νήμα
Μια αναδρομή στο έργο του διεθνώς καταξιωμένου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη επιχειρούν το μουσείο Μπενάκη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με την έκθεση ''Αόρατο νήμα'', που εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης στο μουσείο Μπενάκη (στο κτίριο της οδού Πειραιώς).

Στην έκθεση  "Το αόρατο νήμα - Μια αναδρομή στο έργο του Αλέξανδρου Τομπάζη"  παρουσιάζεται μια επιλογή έργων, από τα φοιτητικά χρόνια του αρχιτέκτονα έως σήμερα, άλλα κατασκευασμένα σε μακέτες και άλλα όχι, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, έργα μεγάλης κλίμακας και υπερτοπικής σημασίας και άλλα μικρότερης, προσωπικής κλίμακας, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα, μια χρυσή κλωστή, που "συνυφαίνει" τις παραμέτρους οι οποίες συνθέτουν την αρχιτεκτονική δημιουργία. Φωτογραφίες των έργων σε πινακίδες, μακέτες, σλάιτς και ταινίες μικρού μήκους φιλοδοξούν να μεταδώσουν στον επισκέπτη, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Τομπάζη, τη χαρά της δημιουργίας.

''Είναι όλα τους προϊόντα συνεργασίας και διαλόγου, έργα που χρειάστηκαν χρόνια να υλοποιηθούν'', είπε ο Αλέξανδρος Τομπάζης για τα έργα του που θα εκτίθενται στο μουσείο Μπενάκη έως τις 17 Απριλίου 2007.

Παράλληλα, όμως, το "αόρατο νήμα" επεκτείνεται, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, για να ενσωματώσει και τις συγγενικές προς την αρχιτεκτονική τέχνες, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Έτσι, παρουσιάζονται επίσης σειρά από ακουαρέλες που φιλοτέχνησε ο αρχιτέκτονας, κάποια γλυπτά, καθώς και το φωτογραφικό υλικό από τα πολλά ταξίδια του, σε μια προσπάθεια να συνδυαστούν τα βασικά του ενδιαφέροντα, αρχιτεκτονική, ζωγραφική και φωτογραφία.

Την έκθεση πλαισιώνει η προβολή του ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση, ''Το παιχνίδι της Αρχιτεκτονικής'', καθώς και μια συζήτηση του Αλέξανδρου Τομπάζη με τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Αλβάρο Σίζα.

Παράλληλα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Libro το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τομπάζη με τίτλο ''Γράμμα σε έναν αρχιτέκτονα'', το οποίο θα διατίθεται και στο πωλητήριο του μουσείου Μπενάκη.

Το βιβλίο αυτό, όπως είπε ο αρχιτέκτονας, προέκυψε από σειρά διαλέξεων που έδωσε τα τελευταία χρόνια σε φοιτητές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και σε επαγγελματικά συνέδρια και σεμινάρια με τίτλο ''Το γράμμα ενός παππού αρχιτέκτονα προς τα εγγόνια του''.
Πηγή: skai.gr