Αντιπαράθεση για το εμβόλιο της γρίπης στη Βρετανία

Αντιπαράθεση για το εμβόλιο της γρίπης στη Βρετανία
Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, που σύμφωνα με το σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης θα χορηγηθεί προληπτικά στις εγκύους, περιέχει προσθετικούς χημικούς παράγοντες κατά παράβαση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Η σύσταση του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι σε περιπτώσεις που είναι δυνατό, οι έγκυες γυναίκες - οι οποίες έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του ιού - θα πρέπει να λαμβάνουν σκευάσματα χωρίς προσθετικούς χημικούς παράγοντες. Το εμβόλιο Παντεμρίξ της εταιρείας ΓκλαξοΣμιθΚλάιν που προορίζεται για τις εγκύους στη Βρετανία περιέχει έναν τέτοιο χημικό παράγοντα, ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί σε εγκύους για πιθανές παρενέργειες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα δύο τα οποία έχουν λάβει έγκριση για κυκλοφορία στη Βρετανία. Ωστόσο το δεύτερο εμβόλιο, το Σελβαπάν της εταιρείας Μπάξτερ προορίζεται για άλλες κατηγορίες πληθυσμού, χαμηλότερης προτεραιότητας, πιθανότατα λόγω καθυστερημένης προμήθειάς του, σύμφωνα με το Sky News.

Βρετανοί επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως ο προσθετικός παράγοντας του Παντεμρίξ επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την έγκυο ή το έμβρυο, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι εφόσον δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές θα πρέπει να αποφευχθεί η χορήγησή του. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

Εξάλλου, εντός της Πέμπτης αναμένονται τα νεότερα εβδομαδιαία συγκεντρωτικά στοιχεία για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της γρίπης Α στη Βρετανία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ μικρότερος από όσο φοβούνταν οι επιστήμονες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο