Αναποτελεσματικό εμβόλιο για το AIDS

Αναποτελεσματικό εμβόλιο για το AIDS
Ένα από τα πλέον υποσχόμενα εμβόλια που δοκιμάζονταν κατά του ιού του AIDS απέτυχε σε μια μεγάλη διεθνή μελέτη αποτελεσματικότητας.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε ότι σταματά τις εγγραφές εθελοντών και τους εμβολιασμούς.

Πρόκειται για μια σημαντική αποτυχία στη διεθνή μάχη κατά του HIV, καθώς το υποψήφιο εμβόλιο, στο οποίο είχαν αφιερωθεί 10 χρόνια έρευνας, βρισκόταν σε πιο προχωρημένο στάδιο δοκιμών από τα περίπου 25 πειραματικά εμβόλια που εξετάζονται.

Τα περισσότερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα κατά διαφόρων ασθενειών προσφέρουν πλήρη ανοσία αναγκάζοντας τον οργανισμό να παράγει αντισώματα.

Η τακτική αυτή είχε αποδειχθεί αναποτελεσματική με τον HIV, ο οποίος μεταλλάσσεται ταχύτητα, και το πείραμα της Merck ήταν το πρώτο που δοκίμαζε μια νέα στρατηγική.

Το εμβόλιο, με την κωδική ονομασία V520, περιείχε τρία γονίδια του ιού συνδεδεμένα με έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Στόχος ήταν η "εκπαίδευση" και ο πολλαπλασιασμός των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν τους εισβολείς.

Παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε μια υποομάδα εθελοντών, στους οποίους αναμενόταν τα καλύτερα αποτελέσματα, η Merck ανακοίνωσε ότι τα 24 από τα 741 εμβολιασμένα άτομα μολύνθηκαν με HIV.
Πηγή: skai.gr