Ανακάλυψαν το γονίδιο της αδαμαντίνης

Στην απομόνωση ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αδαμαντίνης - μια εξέλιξη που μπορεί στο μέλλον να φέρει επανάσταση στις οδοντιατρικές θεραπείες - ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του ελβετικού πανεπιστημίου της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Μητσιάδη.

Το γονίδιο-μεταγραφικός παράγων (ρυθμίζει τη λειτουργία και άλλων γονιδίων), που ονομάζεται Tbx1 ανακαλύφθηκε μετά από πειράματα σε ποντίκια και σχετίζεται επίσης με άλλες δυσλειτουργίες που αποτελούν συμπτώματα του λεγόμενου "συνδρόμου Ντι Τζορτζ" στους ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, μεταξύ άλλων, εμφανίζουν δόντια με προβλήματα στην αδαμαντίνη.

Η ομάδα του καθηγητή Μητσιάδη έδειξε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην τροποποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου και στα ελαττώματα της αδαμαντίνης. Η σχετική επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Development Biology", αποτελεί σημαντική συνεισφορά για την κατανόηση της παραγωγής της αδαμαντίνης, του σκληρότερου οργανικού ιστού στη φύση.

Πρόσφατα μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ, όπου συμμετέχει η Ελληνίδα ερευνήτρια, η καθηγήτρια Χρύσα Κιούση, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ένα άλλο γονίδιο (το Ctip2) και την παραγωγή αδαμαντίνης. Το γονίδιο αυτό επίσης συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την παραγωγή δέρματος και νεύρων. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Μητσιάδη, η ελβετική μελέτη υπερτερεί της αμερικανικής, γιατί μπορεί να δείξει καλύτερα τη σύνδεση του συγκεκριμένου γονιδίου (Tbx1) με την έλλειψη αδαμαντίνης στα δόντια και κατάφερε, χρησιμοποιώντας τεχνικές καλλιέργειας, να αναπτύξει πλήρως ανεπτυγμένα δόντια.

Ο κ. Μητσιάδης δήλωσε αισιόδοξος ότι η κατανόηση του γενετικού κώδικα που ελέγχει την ανάπτυξη των δοντιών, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η μεγάλη πρόκληση είναι η μελλοντική χρήση οδοντικών βλαστικών κυττάρων για την ανάπτυξη νέας αδαμαντίνης.
Πηγή: skai.gr