Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες πέτρινες λεπίδες

Αμερικανοί παλαιοανθρωπολόγοι ανακάλυψαν στην Αφρική πέτρινες λεπίδες ηλικίας άνω των 500.000 ετών, που θεωρούνται παλαιότερες κατά 150.000 χρόνια σε σχέση με αυτές που είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι πρόσφατα οι λεπίδες θεωρούνταν τόσο δύσκολο να φτιαχτούν, που οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν έργο πιο σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν αναπτύξει τη νοητική ικανότητα να κτυπούν μια πέτρα με το σωστό τρόπο, ώστε να δημιουργούν μια κατάλληλα κοφτερή λεπίδα και να μην αρκούνται απλώς σε μια -από φυσικού της- μυτερή πέτρα.

Αρχικά, οι πέτρινες λεπίδες θεωρούνταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της λίθινης εποχής, που άρχισε πριν 40.000 χρόνια.

Αργότερα, οι λεπίδες θεωρούνταν ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν 200.000 χρόνια στην Αφρική, όταν εμφανίστηκαν οι σύγχρονοι άνθρωποι και εφηύραν πιο σύγχρονα πέτρινα εργαλεία.

Στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν λεπίδες ηλικίας 380.000 ετών στην Μέση Ανατολή και 300.000 ετών στην Ευρώπη, οι οποίες πιθανώς κατασκευάστηκαν από Νεάντερταλ.

Τώρα, φαίνεται πως πάνω από 500.000 χρόνια πριν την εποχή μας, κάποιοι πρόγονοί μας, που ζούσαν στη λεκάνη Μπαρίνγκο στην Κένυα, μάζευαν πέτρες ηφαιστειακής προέλευσης από την κοίτη ενός ποταμού και τις πελεκούσαν κατάλληλα, προκειμένου να φτιάξουν λεπίδες.

Η ανακάλυψη των λεπίδων, σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες σε αυτήν την περιοχή της Κένυας, η παλαιότερη εκ των οποίων ανάγεται πριν από 543.000 χρόνια, έγινε από τους παλαιοανθρωπολόγους Κάρα Ρουρ Τζόνσον και Σάλι ΜακΜπρίρτι του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Η σχετική επιστημονική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Παλαιοανθρωπολογίας στο Σικάγο.


Πηγή: skai.gr