Αιδηψός: Ο ΣΚΑΪ στο ξενοδοχείο καραντίνας- Συναγερμός για εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Αιδηψός: Ο ΣΚΑΪ στο ξενοδοχείο καραντίνας- Συναγερμός για εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Στο ξενοδοχείο καραντίνας στην Αιδηψό όπου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν τα τεστ για τον κορωνοιό, μετά την καταγραφή 2 κρουσμάτων του ιού σε γκρουπ 80 Σέρβων στην περιοχή βρέθηκε ο ΣΚΑΙ.

Οι Σέρβοι τουρίστες έρχονται στο ξενοδοχείο, δίνουν δείγμα και στη συνέχεια επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους, όπου θα παραμείνουν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα σωρεία ερωτημάτων έχουν προκύψει αναφορικά την διαχείριση του περιστατικού με ζευγάρι στην Αιδηψό το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορωνοιό, έφτασε στη χώρα μας με γκρουπ 80 τουριστών και προηγουμένως ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με πληθώρα ατόμων, έχοντας πραγματοποιήσει, μόνο του, ταξίδι και με πλοίο, ώρες πριν επιβεβαιωθεί πως έχει κολλήσει τον ιό.

Συγκεκριμένα βασικό ερώτημα τις τελευταίες ώρες αποτελεί το εάν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια και εν συνεχεία κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 του μήνα έφτασε στα Λουτρά Αιδηψού ένα γκρουπ 80 Σέρβων τουριστών. Στις 6 του μήνα ένας 50χρονος από το γκρουπ ανέβασε πυρετό. Η σύζυγός του, νομίζοντας πως πρόκειται για ηλίαση του χορήγησε παυσίπονα και έτσι ο πυρετός έπεσε. Χθες ωστόσο ο 50χρονος ανέβασε πάλι πυρετό. Τότε το ζευγάρι ήρθε σε επικοινωνία με Σέρβο τουριστικό πράκτορα για βοήθεια. 

Κάλεσαν ταξί, το οποίο τους παρέλαβε και τους μετέφερε στο κέντρο υγείας Ιστιαίας. Η γιατρός που βρισκόταν εκεί, ανοίγοντας απλώς το παράθυρο, τους ρώτησε για τα συμπτώματα και τότε τους ενημέρωσε πως πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο της Λαμίας για να γίνει το τεστ για κορωνοιό.

Το ζευγάρι ζήτησε διακομιδή με ασθενοφόρο εντούτοις πήρε την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και θα πρέπει να μεταβούν στην Λαμία με δικό τους όχημα. 

Ο τουριστικός πράκτορας τότε τους επισήμανε πως το κόστος για την μεταφορά με ταξί είναι 200 ευρώ με την γιατρό να απαντά ότι τα έξοδα θα καλυφθούν από την τουριστική εταιρεία που τους έφερε στην Ελλάδα.

Το ίδιο ταξί που τους μετέφερε στο Κέντρο Υγείας, τους παρέλαβε εν συνεχεία για να τους μεταφέρει στο λιμάνι της περιοχής όπου με το φέρι-μποουτ ταξίδεψαν μέχρι την Αρκίτσα.

Από την Αρκίτσα πηγαίνουν στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου και οι δύο υποβάλλονται στο τεστ για κορωνοιό το οποίο υποδεικνύει έπειτα πως και οι δύο είναι φορείς. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή την ώρα οι ασθενείς είναι καλή ενώ σε εθελοντική καραντίνα έχουν τεθεί τα υπόλοιπα άτομα που ανήκουν στο γκρουπ.

Την ίδια ώρα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τους δύο τουρίστες στο λιμάνι φορούσε μάσκα και το ζευγάρι επέλεξε να παραμείνει στο κατάστρωμα του πλοίου καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού προς την Αρκίτσα.

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγεινομικές αρχές η διασπορά του ιού από εισαγόμενα κρούσματα τα τελευτάια 24ωρα σε τουριστικές περιοχές από τη Θάσο ως την Κέρκυρα και την Εύβοια. Συγκεκριμένα, συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας η αύξηση των εισαγόμεων κρουσμάτων, κυρίως τουριστών, από Βαλκανικές χώρες. Σε καραντίνα έχουν τεθεί τουρίστες σε Θάσο και Αιδηψό καθώς είτε βρέθηκαν οι ίδιοι θετικοί στον κορωνοϊό, είτε μέλη των γκρουπ τους. Δύο ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό αφότου πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο Παγγαίο καβάλας και επέστρεψαν στη χώρα τους.

Τη δραματική εικόνα που παρουσιάζουν οι βαλκανικές χώρες επεσήμανε ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη. «Σας καλώ, σας προσκαλώ και σας παρακαλώ να δείτε τι γίνεται στα Βαλκάνια γύρω μας» τόνισε ο κος Χαρδαλιάς.

Συναγερμός σήμανε και στη Λακωνία για έναν επισκέπτη που βρέθηκε θετικός στον ιό και ενημερώθηκε ενώ βρισκόταν καθοδόν για Λακωνία. 

Στο νησί της Νάξου γιατρός από την Αγγλία βρέθηκε θετικός στο πρώτο τεστ που έγινε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο επαναληπτικό όμως βγήκε αρνητικός.

Κακή ερμηνεία

Για κακή ερμηνεία του πρωτόκολλου από το κέντρο υγείας της περιοχής, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς ο οποίος πάντως τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: skai.gr